El ministre de Transport, Mobilitat i Agenda Urbana, José Luis Ábalos, i l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, han rubricat un protocol perquè l’Estat injecti 72 M € a les arques de l’Ajuntament per a polítiques d’habitatge en els propers quatre anys. En concret, aquests diners serviran per accelerar la construcció de 3.614 pisos públics de lloguer, ja previstos pel Pla de l’habitatge 2016-2025.

“Per primer cop podem dir que a Barcelona no ens sentim sols”, ha reblat Colau, els diners del Govern espanyol sufragaran el 16 % de la inversió municipal per construir aquests 3.614 pisos públics: “Això és un suport real que se suma a l’esforç municipal”. Colau ha deixat la porta oberta perquè el protocol creixi fins als 110 M €. L’alcaldessa ha dit que en el període 2016-2020, Barcelona va rebre de l’Estat i la Generalitat 6,6 M €, menys d’un 1 % de la inversió municipal.

Per la seva banda, José Luis Ábalos ha celebrat que el protocol signat a Barcelona “és la primera pedra d’un marc polític estatal per revertir dècades de descapitalització” dels governs del PP en matèria d’habitatge. “Aquest protocol marca el camí per a altres ajuntaments”, ha sentenciat el ministre, que ha afegit que és la manera “més eficaç” per intervenir en el mercat de l’habitatge i fer front a “l’escalada de preus del lloguer”.

Tot dependrà dels PGE

Ara bé, l’acord rubricat per Ávalos i Colau se subscriu en el marc dels futurs pressupostos generals de l’Estat (PGE). És a dir, els 72 M € no arribaran a Barcelona fins que el Congrés aprovi els PGE de Pedro Sánchez i Pablo Iglesias per al 2021.

Precisament, els pressupostos de l’any vinent estan previstos com els més ambiciosos de la història, amb una inversió al voltant dels 196.000 milions d’euros. Aquesta situació s’explica per l’increment del sostre de deute aprovat pel Consell de Ministres i també, en certa mesura, per l’arribada de 140.000 milions d’euros de fons europeus per recuperar l’economia.