El pròxim diumenge 14 de febrer és la data escollida per a la celebració de les eleccions al Parlament de Catalunya. Si les condicions sanitàries no ho aturen, el Parlament es dissoldrà el 22 de desembre i es posarà en marxa un rellotge perquè se celebrin els comicis a principis del 2021. En una entrevista al programa ‘reset’, de betevé, el director general de Participació Ciutadana i Processos Electorals, Ismael Peña, ha explicat com seran les eleccions en temps de covid.

Promocionar el vot per correu

Durant la pandèmia s’han fet diversos comicis arreu del món. Els últims exemples són a França o Alemanya, però també el País Basc va celebrar eleccions tot i el coronavirus. El director afirma que el vot per correu “és la millor manera per garantir que el teu vot arriba encara que t’hagis posat malalt”. Aquesta setmana hi ha prevista una reunió amb el president del Parlament, Roger Torrent, per aprovar els protocols de seguretat fonamentals per garantir una jornada electoral segura. La intenció no és assegurar la màxima presencialitat —mitjançant protocols de seguretat— sinó habilitar un sistema perquè es pugui incentivar el sistema de vot per correu.

Obtenció d’un certificat digital

“Des de casa demanes el vot per correu i des de la mateixa llar diposites el vot”. Aquest és el plantejament que apunta Peña, però amb la premissa d’obtenir un certificat digital. Durant el confinament molts ciutadans han hagut de fer ús del document i, sovint, han denunciat problemes a l’hora de descarregar-lo. És per això que el govern vol fer una campanya que fomenti la utilització d’aquest document i, alhora, “fer una crida a la població perquè es descarregui el certificat”. L’objectiu és fer-ho amb una certa previsió “perquè hi hagi calma i poder assessorar a tothom qui ho necessiti”.

Es podrien ajornar els comicis?

Les eleccions catalanes seran uns comicis molt atípics i excepcionals. A Barcelona, per exemple, hi ha 300 locals habilitats per a la votació i 1.500 meses electorals. Peña destaca que hi ha un “problema de logística” perquè els espais han de complir unes mesures molt estrictes. Les entrades i sortides han de ser dos accessos diferents; s’ha de garantir un distància de seguretat mínima d’entre 4,5 i cinc metres de llargada a cada mesa i també canviar la distribució interior dels col·legis. Ara bé “si a les vuit del matí del 14 de febrer no s’ha constituït la mesa o bona part dels presidents i comensals tenen febre s’haurien d’anul·lar les eleccions. D’altra banda, cal garantir que tots els candidats puguin realitzar una campanya electoral amb condicions durant els 15 dies que estableix el termini.