El president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, i el vicepresident segon, Pablo Iglesias, han presentat l’esborrany dels pressupostos generals de l’Estat per al 2021. L’avantprojecte, que ha aprovat aquest dimarts el Consell de Ministres, inclou la regulació dels preus dels lloguers —amb criteris semblants a la de Catalunya—, apujar impostos a les rendes més altes i millores per fer més accessible la percepció de l’ingrés mínim vital.

La llei dels lloguers, en quatre mesos

L’esborrany dels comptes preveu que la regulació dels lloguers arribi al Consell de Ministres “en un màxim de tres mesos” i al Congrés dels Diputats en “quatre mesos”. Per redactar la llei es faran diferents grups de treball i s’habilitarà les comunitats autònomes i els ajuntaments perquè, a partir d’un índex de referència de preus aprovat pel Ministeri de Transports, puguin establir el seu índex “d’acord a una metodologia objectiva i subjecta a revisió periòdica”.

interior pis lloguer

El text articularà mecanismes perquè les administracions declarin que una zona té el mercat tensionat “quan s’hagi produït un increment abusiu i sostingut de les rendes de lloguer”. A aquestes zones “s’establiran mecanismes de contenció o eventualment de baixada dels preus tant en nous contractes com en els existents”. A més, segons l’índex de preus, “es contindran els augments injustificats als nous arrendaments”.

Impostos més alts a rendes altes

Els comptes de Sánchez i Iglesias inclouen un augment dels impostos a les rendes més alts. S’incrementa l’impost de societats per a grans grups empresarials, puja un punt l’impost de patrimoni per a patrimonis de més de 10 M €, tres punts l’IRPF per a rendes de capital superiors a 200.000 € i a les rendes de treball de més de 300.000 €. També es redueixen les desgravacions als plans de pensions privats.

L’IMV més accessible

Els pressupostos també incorporen millores per a l’ingrés mínim vital. Es redueix de tres a dos anys de vida independent el termini que els joves de menys de 30 anys han de demostrar per poder demanar l’ajuda. També s’ha establert la possibilitat que els Serveis Socials puguin acreditar alguns dels requisits per accedir a l’IMV per donar resposta a alguns dels problemes detectats en la tramitació de la prestació.

“Pressupostos indispensables”

Sánchez i Iglesias han comparegut junts per anunciar l’acord entre PSOE i Unides Podem per als comptes, amb una despesa de prop de 240.000 M €, un 10,3 % més que aquest any. “Són uns pressupostos indispensables”, ha dit Sánchez, mentre que Iglesias considera que obren “una nova etapa”. Els pressupostos inclouen un avançament de 27.000 M € dels fons europeus.