En un congrés de la federació de Barcelona, aquesta tarda, Esquerra ha decidit endurir el to contra Ada Colau. Després del pacte de govern amb el PSC, el líder dels republicans, Alfred Bosch, ha proposat que, des de l'oposició, Esquerra construeixi una alternativa progressista al govern municipal. Bosch ha estat molt crític amb la gestió de Colau, que ha qualificat de desgavell, però sobretot ha carregat contra el pacte amb els socialistes. Un acord que, per Esquerra, no és fidel al canvi que ara volen liderar com a alternativa. ALFRED BOSCH, president del Grup Municipal d'ERC "Una alternativa que demostri que sí que es pot, que a Espanya difícilment es podrà, però que a Catalunya sí que es pot, i a Barcelona sí que es pot, i aquest sí que es pot passa per nosaltres. El canvi, el canvi que reclamem, el canvi és possible. I nosaltres som el canvi, a veure si ens ho posem al cap." La proposta de la direcció ha rebut el suport de la militància en el congrés d'aquesta tarda amb el 78 per cent dels vots a favor i un 10 per cent en contra.

Per Alfred Bosch, l’acord de govern entre Barcelona en Comú i el PSC només serveix “per anar enrere”. “El canvi real és possible, però és per avançar”, va afirmar Bosch, que ha instat la militància a prendre una decisió: “Que ERC construeixi una alternativa al govern actual des de l’oposició”. El líder dels republicans ha dit que Esquerra és “el canvi”. La proposta ha rebut un suport ampli de la militància present al congrés, amb un 77,8 % dels vots a favor, un 12,3 % en blanc i un 9,8 % en contra.

En el seu discurs, Alfred Bosch ha estat molt crític amb la gestió del govern d’Ada Colau en aquest primer any de mandat. El president del Grup Municipal d’ERC ha retret a Colau que “els desnonaments no s’han reduït” i que el fenomen del “top manta” “no l’acaben de gestionar bé”. Bosch també ha assegurat que hi ha hagut “incompliments” d’acords en temes d’àmbit nacional com la votació per adherir Barcelona a l’AMI. El líder dels republicans ha afirmat que davant “l’amenaça” d’un pacte amb el PSC, ERC va fer una oferta a Barcelona en Comú i ha dit que el govern “no va fer cap oferta concreta”.