A petició de l'oposició, Jaume Asens s'ha explicat avui per primera vegada sobre la conversa amb l'advocada d'un agent de la Guàrdia Urbana que va ser ferit per un manter. El tinent d'alcalde ha negat cap ingerència i ha dit que s'hi va posar en contacte perquè no va localitzar abans el comissionat de Seguretat. Asens ha admès que es volia assegurar que l'advocada havia descartat altres càrrecs abans de demanar presó per al manter. JAUME ASENS, tinent d'alcalde de Drets de Ciutadania, Participació i Transparència "Nosaltres volíem assegurar-nos que per intentar reparar una injustícia no es cometés una altra injustícia. Per això l'interès de la comunicació era tenir la seguretat que s'estava actuant correctament." JOAQUIM FORN, portaveu del Grup Municipal de CiU "Ens personarem, tot el suport a la Guàrdia Urbana, però quan l'advocada defensa el guàrdia urbà i demana presó resulta que el govern diu que no, mesures cautelars no." CARINA MEJÍAS, presidenta del Grup Municipal de C's "Amb aquestes actituds, senyor Asens, vostès han generat enorme desconfiança amb la Guàrdia Urbana." ALBERTO FERNÁNDEZ DÍAZ, president del Grup Municipal del PP "Señor Asens, usted ya no es el abogado de los antisistema. Usted es un concejal de gobierno del Ayuntamiento de Barcelona." Per Esquerra, la primera reacció d'Asens després dels fets, la setmana passada, va arribar tard. JORDI CORONAS, portaveu del Grup Municipal d'ERC "Segurament vostè és conscient que algun pas dels que ha fet no és l'adequat." La CUP, en canvi, ha defensat Asens i ha centrat les acusacions en la Guàrdia Urbana. JOSEP GARGANTÉ, regidor de la CUP Capgirem Barcelona "Marquen i filtren informació en alguns mitjans de comunicació que genera alarma, titulars i avui, en concret, comissions extraordinàries." Asens té previst explicar-se properament en una reunió entre l'alcaldessa i els comandaments de la Guàrdia Urbana. Una trobada que s'havia de fer la setmana passada i que es va posposar per a després d'aquesta comissió.

Jaume Asens ha explicat a la comissió que va contactar amb el bufet Molins&Silva, després de no poder localitzar el comissionat de Seguretat, quan es va saber que la defensa de l’agent de la Guàrdia Urbana demanaria presó preventiva per al manter que el va agredir. El tinent d’alcalde considera que es tracta d’una mesura “rigorosa” i que amb la trucada es volia assegurar que l’advocada “ho havia tingut en compte” i havia descartat altres possibilitats.

Des de CiU, C’s i PP han acusat Asens de fer un mal ús del càrrec. El regidor d’ERC Jordi Coronas ha afirmat que la comunicació “no s’adiu” a la relació entre bufet i consistori que queda recollida als plecs de condicions de la contractació del servei jurídic i ha afegit que la reacció d’Asens va arribar tard. El Grup Municipal de la CUP ha sortit en defensa del tinent d’alcalde i ha carregat contra els comandaments de la Guàrdia Urbana.

Aquesta ha estat la primera declaració oficial del quart tinent d’alcalde després que sorgís la polèmica, l’anomenat cas Asens. La Guàrdia Urbana va demanar que s’investiguessin les presumptes pressions per part d’Asens als advocats que defensen l’agent colpejat per un manter al Port Vell el 18 de maig. La setmana passada, l’Ajuntament es va reunir amb el bufet per tractar la situació i, posteriorment, van emetre un comunicat conjunt en què van negar la interferència del tinent d’alcalde per evitar que el venedor entrés a presó i van concloure que la trucada d’Asens a l’advocada va ser normal. El document no va convèncer els sindicats de la Guàrdia Urbana, que consideren que la polèmica s’ha tancat en fals.