“Si parlem d’un preu molt raonable en què es descompti tot el que va pagar el govern anterior, podem veure-hi una possible sortida”, ha dit Laia Ortiz sobre la possibilitat que l’Ajuntament compri el local del Banc Expropiat. La tinenta d’alcalde ha confirmat que el consistori es va reunir amb el propietari del local aquest dilluns, però sobre la compra ha advertit que “amb diners públics no contribuirem a l’especulació”. Des de CiU, el portaveu, Joaquim Forn, ha criticat que l’executiu es plantegi la compra del local. “Vostès han atacat el lloguer i ara es plantegen comprar el local? És la incoherència total”, ha sentenciat Forn.

El portaveu del Grup Municipal de C’s, Paco Sierra, ha instat el govern a “no abaixar-se els pantalons” ni “caure en el xantatge”. Des d’ERC, el portaveu, Jordi Coronas, ha recordat a l’executiu que a Gràcia “hi ha moltes entitats que fa temps que esperen locals”. “Compte amb les decisions que prenem”, ha dit. La portaveu del PSC, Carmen Andrés, que forma part del govern, ha dit a Ortiz que “comprar l’edifici potser no és la solució”, i ha demanat posar “seny i responsabilitat” per trobar-hi una solució.

La portaveu del Grup Municipal del PP, Àngels Esteller, ha acusat el govern de “cedir al xantatge”. “Estan disposats a comprar el local amb diners públics i després cedir-lo als ocupes?”, ha exclamat. Des de la CUP Capgirem Barcelona, Maria Rovira ha dit que l’ocupació del Banc Expropiat és “una reivindicació política” i s’ha preguntat fins a quin punt el fet que l’Ajuntament compri el local seria una solució. Rovira ha reiterat que qui ha de decidir què vol fer és el col·lectiu que forma part del Banc Expropiat.

El govern qüestiona la data del desallotjament

En el debat de portaveus, Laia Ortiz ha posat en qüestió també la data escollida pel Departament d’Interior per efectuar el desallotjament del Banc Expropiat, el dia abans de l’aniversari de la victòria de BComú a les eleccions i el dia en què el govern presentava el Pla director de la Guàrdia Urbana. “Segurament és coincidència, però massa indicis d’usar el Banc Expropiat com a forma de desgast polític”, ha dit Ortiz, que ha lamentat que la Generalitat no avisés directament l’alcaldessa. El portaveu de CiU, Joaquim Forn, ha assegurat que els Mossos d’Esquadra van avisar la Guàrdia Urbana, mentre que Jordi Coronas (ERC) ha dit a Ortiz que el govern busca “excuses per amagar-se de la responsabilitat”.