Canvis a les escoles municipals de música de Barcelona. A partir del curs vinent, l’Ajuntament vol que aquests centres ofereixin també classes de dansa i teatre més enllà de l’ensenyament musical amb l’objectiu de combinar totes les disciplines artístiques. En aquest mandat, es volen obrir dos centres nous, a Sant Martí i a Sants-Montjuïc, amb una inversió de 12 M €.

Barcelona té ara cinc escoles municipals de música, dues de gestió directa (Eixample i Sant Andreu) i i tres de gestió externa (Can Fargues, Can Ponsic i Nou Barris). Serà precisament en aquestes últimes on es començaran a implantar els canvis a partir del curs 2020-2021. Cada centre oferirà una hora lectiva setmanal de dansa i teatre en grups de 12 alumnes.

Més classes en grup i menys d’individuals

Les escoles municipals de música prioritzaran les classes en grup en detriment de les individuals. La comissionada d’Educació, Maria Truñó, ha explicat que és un model “solvent i contrastat” per escoles de municipis propers i en països europeus. “És normal que tot canvi produeixi certa sensació d’inseguretat i de por, però nosaltres hi confiem”, ha dit el tinent d’alcalde Joan Subirats, que ha assegurat que la formació especialitzada es mantindrà.

escola municipal música

Classes en escoles de primària

Amb tots aquests canvis, l’Ajuntament vol arribar a més alumnes dels que ara van a aquests centres, uns 2.500. S’estima que, de cada 100 infants de la ciutat (4-18 anys), un es matricula a les escoles de música, dos ho sol·liciten i no hi tenen plaça i els 97 restants no s’hi apropen. Per això, una de les novetats és la formació musical en horari lectiu que es farà en alumnes de 4t a 6è de primària d’escoles públiques.

La mesura es posarà en marxa el curs 2021-2022 i es prioritzaran les escoles amb necessitats educatives especials. Els centres encara s’han de triar, però l’aposta serà escollir centres de barris on tradicionalment els alumnes no tenen accés a escoles de música.

Les AMPA, sorpreses pels canvis

Les novetats han agafat per sorpresa les AMPA de les cinc escoles municipals de música, que aquest dimarts a la tarda s’han reunit d’urgència a l’Ajuntament amb els responsables d’Educació. “Es carreguen tota la feina feta”, ha denunciat Josep Valcarce, de l’AMPA de Sant Andreu. Des de l’AMPA de Nou Barris, Àngels Martínez ha apuntat que es vol eliminar “la dedicació individual” als alumnes que no volen seguir a un grau professional.

Els representants de les famílies valoren positivament que s’afegeixin classes de dansa i teatre, però es pregunten on es faran perquè les escoles de música, asseguren, tenen manca d’espai.