Les primeres escoles municipals de música de Barcelona fan un quart de segle. A principis dels 90, l’Ajuntament va decidir oferir estudis de música per a nens i joves, trencant, així, la dinàmica elitista que hi havia fins aleshores a la ciutat. Els centres de titularitat pública de l’Eixample i Sant Andreu van obrir el curs 1993-1994. Ara són cinc les escoles municipals de música que hi ha a la ciutat.

Els cinc centres ofereixen formació i aprenentatges musicals no professionals als alumnes, que poden practicar i fer música de manera individual o en grups. Més de 3.000 alumnes estan matriculats aquest curs 2018-2019 a les escoles municipals de música de Barcelona. La majoria d’ells (2.510) gaudeixen de formacions musicals de llarga durada. També s’ofereixen tallers i programes per a nadons i les seves famílies, així com activitats per a persones d’edat més avançada.

Places ofertes a les escoles municipals de música (2018-2019)

Un total de 2.510 places en cinc centres

600 places als tallers de música per a nadons

El mapa de les escoles municipals de música

L’Ajuntament de Barcelona és titular de cinc escoles municipals de música:

  • Escola Municipal de Música Eixample – Joan Manuel Serrat
  • Escola Municipal de Música Can Ponsic
  • Escola Municipal de Música Nou Barris
  • Escola Municipal de Música Can Fargues
  • Escola de Música Municipal Sant Andreu – Mestre Pich Santasusana

Actualment el consistori treballa en la creació de dues noves escoles municipals de música: una al districte de Sants-Montjuïc i una altra, al de Sant Martí. També està previst que en el pròxim mandat el centre de Sant Andreu es traslladi des de la seva ubicació actual -al número 2 del carrer dels Segadors- fins al recinte de la Fabra i Coats.

Aquests centres ofereixen matrícula per a 3.000 alumnes, però la demanda de places és superior a l’oferta actual. Núria Jené, responsable de les escoles municipals de música de l’IMEB, ha explicat que l’últim any un terç dels barcelonins que van demanar entrar a una escola municipal de música de Barcelona van quedar fora.

De l’Escola Municipal Sant Andreu n’han sortit músics que han triomfat als escenaris. És el cas d’Andrea Motis i de la Sant Andreu Jazzband, dirigida per Joan Chamorro.

L’evolució de l’ensenyament musical

Els professors de música han canviat la seva manera d’ensenyar la música i han sabut adaptar-se als nous temps. Edurne Vila, directora de l’Escola de Música Municipal Sant Andreu, assegura que el centre no diferencia entre estils musicals i que els alumnes poden practicar totes les músiques existents. “Tenim música moderna, banda, orquestra simfònica, instruments que formen part de la música més antiga… A classe pots fer una peça de Mozart i també una peça pop, segons el que vulgui l’alumne. Ens podem adaptar als seus gustos musicals”, diu Vila.

Escola municipal de música de Sant Andreu

Concert al Palau de la Música per celebrar els 25 anys de les escoles municipals de música

500 alumnes ja estant assajant per a la gran cita d’aquest dimarts que betevé emetrà en diferit diumenge 27 a partir de les 17 h. Es tracta d’un espectacle cooperatiu, fruit de la creació de sinergies entre les cinc escoles de la ciutat. El concert començarà amb la participació d’agrupacions corals, seguida per una gran banda i una big band.

Un cop fetes aquestes actuacions musicals, s’estrenarà l’obra musical ‘La torxa per la pau‘, composta especialment per a aquest aniversari pel compositor i pianista Oriol Cruixent. Comptarà amb la participació de més de 250 intèrprets i una orquestra simfònica, violes de gamba, flautes de bec, arpes, guitarres, percussió llatina, orgues, saxòfons i cor mixt.