Les escoles de música municipals de Barcelona van celebrar 25 anys d’història. Alumnes, professors i directors dels cinc centres que actualment hi ha a la ciutat van unir esforços i imaginació per celebrar aquest quart de segle de vida amb un gran concert al Palau de la Música el 22 de gener.

Una primera part va servir per fer pujar a l’escenari les corals i les bandes. A la segona, i per tancar l’acte, una banda simfònica formada per alumnes de tots els centres va interpretar l’estrena d’una obra creada per aquest aniversari: ‘La torxa per la pau’.

‘La torxa per la pau’

Fruit de molts mesos de treball, el concert del Palau va ser ideat com a un projecte conjunt i col·laboratiu -un reflex del que volen les escoles de música municipals-, entre tots els estudiants i professors que al llarg de tot aquest temps han estat assajant i barrejant-se els uns amb els altres, per fer realitat, les actuacions conjuntes, vocals i instrumentals que es van veure sobre l’escenari, i finalment la interpretació d’una composició encarregada per a l’ocasió al reconegut Oriol Cruixent: ‘La torxa per la pau’.

Un encàrrec que el compositor, format -així com el director de l’obra, Alfons Reverté- al conservatori de Barcelona, es va prendre com un repte. Un treball en comú amb més de 250 alumnes sobre l’escenari provinents de cinc escoles diferents, cadascuna amb la seva idiosincràsia, però totes amb un objectiu comú: la difusió pedagògica de la música, com a element de cohesió social i part important en l’educació de nens i joves.

En això i en uns versos de Mohandas Karamshand Gandhi es va inspirar precisament el compositor per crear ‘La torxa per la pau’. Recordeu que diumenge, 27 de gener, betevé, empresa col·laboradora, emetrà aquest concert a les 17 h.

Què diu el text de ‘La torxa per la pau’?

Inici
Si de veritat volem la pau al món, comencem pels nens!

Estrofa 1
Soc un guardià. Un guardià de la pau: porto la torxa per la pau.
Sempre amb el cap ben alt.
No utilitzo mai la violència.
Soc fidel a la”petita veu” dins meu.

Estrofa 2
Soc un guardià. Un guardià de la pau: porto la torxa per la pau.
Sempre amb la pau dins meu.
No utilitzo mai la força.
Soc amic de tots els éssers vius.

Estrofa 3
Soc un guardià. Un guardià de la pau: porto la torxa per la pau.
Vull ser fidel a la veritat.
Vull veure sempre el bé en cadascú.
Vull viure sense por.

Estrofa 4
No hi ha camí per la pau, la pau és el camí.

Estrofa 5
Som guardians. Guardians de la pau: portem la torxa per la pau.
Conquerim els adversaris amb l’amor.
Siguem el canvi que volem veure al món.
D’una manera amable, podem sacsejar el món.
Sacsegem el món!

 (Text del compositor, inspirat en cites de Mohandas Karamshand Gandhi)