Alfred Bosch no serà el candidat d’ERC en les eleccions municipals del 2019. Segons han confirmat fonts del partit a betevé, el líder municipal d’ERC hi renunciarà aquest divendres en una assemblea amb militants de Barcelona. Les mateixes fonts apunten al conseller d’Afers Exteriors, Ernest Maragall, com “un possible candidat” i relleu de Bosch. Maragall va ser regidor a l’Ajuntament entre el 1995 i el 2004, en l’última etapa del seu germà Pasqual Maragall i després amb Joan Clos.

Bosch va ser el primer candidat que es va proclamar per a la cursa electoral del 2019. ERC va fer primàries al març i només s’hi va presentar ell. En les eleccions hi van participar 597 militants i simpatitzants dels 4.085 que té el partit a Barcelona. El suport a l’únic candidat va ser del 87,1 % dels vots emesos. Des del primer minut, Bosch s’ha volgut erigir com l’alternativa a Ada Colau, però tot indica que el partit li ha buscat un relleu per assegurar la victòria a Barcelona.

El Baròmetre semestral de l’Ajuntament del desembre del 2017 va situar per primera vegada ERC com a primera força en intenció de vot en unes municipals, al davant de BComú. Els republicans superaven els comuns per només dues dècimes, però en el darrer Baròmetre, al juny, Colau va tornar a situar-se primera. En la mateixa enquesta municipal, Alfred Bosch se situava entre els líders més ben valorats, sempre per sobre de l’aprovat.

L’aposta de Junqueras

Alfred Bosch va aterrar a la política municipal de Barcelona el 2014 com una de les apostes del president d’ERC, Oriol Junqueras, que ja l’havia fet candidat a les eleccions generals del 2011. Bosch va guanyar les primàries a Oriol Amorós i va ser candidat dels republicans el 2015, en substitució de Jordi Portabella. En aquelles eleccions, en què ERC partia amb bons pronòstics, va aconseguir cinc regidors i va ser quarta força.

Bosch, poc partidari d’una llista unitària

Des que va ser proclamat candidat, al març, a Alfred Bosch li ha planat l’ombra d’una llista unitària de l’independentisme, sobretot després de la irrupció del filòsof i periodista Jordi Graupera en l’escenari municipal. Bosch sempre se’n va mostrar poc partidari i, en una entrevista a betevé, al juliol, va descartar sumar-se a cap llista única.