Abans de l’inici de la votació, el president de la Mesa d’Edat, el republicà Ernest Maragall, ha recordat els diputats electes absents i ha lamentat que el debat d’aquesta primera sessió sigui si poden delegar el vot en lloc de parlar del diàleg que s’hauria de començar amb l’Estat, després dels resultats de les eleccions del 21-D. En un discurs molt polític, Maragall ha remarcat que “avui és un dia per començar una nova etapa, però també per recordar d’on venim”. També ha apel·lat a “la resistència i la intel·ligència que caldrà per aconseguir la llibertat” dels empresonats i els desplaçats a Brussel·les.

Cs i PP demanen que no s’accepti la delegació de vot

Abans de procedir a la votació dels membres de la Mesa, Maragall ha fet públic que la Mesa d’Edat acceptava les tres sol·licituds de delegació de vot: Oriol Junqueras en Marta Rovira, i Jordi Sànchez i Joaquim Forn en Jordi Turull. Això ha suscitat les queixes de Ciutadans i el Partit Popular, que han demanat que es reconsiderés la decisió. Argumenten que no hi ha cap supòsit al reglament de la cambra que justifiqui aquesta delegació.

En canvi, el PSC sha mostrat d’acord amb la interpretació de la Mesa d’Edat, que, acollint-se a l’article 93.2, diu que els tres diputats electes a la presó tenen una “incapacitat perllongada”.