Joaquim Forn, regidor de CiU "Quan les coses no es fan bé cal assumir responsabilitats polítiques. Ens cal un govern fort amb autoritat que sàpiga fer front als reptes de la ciutat" Carina Mejías, presidenta del Grup Municipal de Ciutadans "Podem qualificar la seva intervenció com una intervenció 'torpe' i de falta de tarannà" Alfred Bosch, president del Grup Municipal d'ERC "Necessitem gent que apagui incendis, que arribi a acords, que apuntin a la pau social, a la prosperitat i a la justícia més que no pas incendiaris i imprudents" Jaume Collboni, president del Grup Municipal del PSC Ha estat la manca de diàleg, ha estat la manca de previsió, ha estat el desconeixement, no ho sabem. El que sabem és que això no pot tornar a passar. Josep Garganté, regidor de la CUP Capgirem Barcelona "Alcaldessa, presidenta de TMB, reflexionin aquest cap de setmana sobre com han actuat aquestes dues setmanes. Escoltin els treballadors i no pas els directius de TMB" Ada Colau, alcaldessa de Barcelona "Estem intentant humilment canviar les formes de fer política. Vull estar al carrer, entendre els conflictes i donar la cara." Alberto Fernández Díaz, president del Grup Municipal del PP "Què ha retirat CiU? la reprovació del govern. Nosaltres som favorables a reprovar i a criticar aquesta gestió"

El president del Grup Municipal d’ERC, Alfred Bosch, ha dit que malgrat les vagues al transport públic, el Mobile “ha anat bé i no podem anar de ‘hackers'”. “Amb la mobilitat necessitem gent que apagui focs i no incendiaris”, ha sentenciat Bosch, que ha demanat a Colau que mantingui la implicació personal en el conflicte laboral de TMB fins que s’arribi a un acord. Des del PSC, Jaume Collboni ha dit que “Barcelona ha sabut superar la vaga de metro gràcies a la ciutadania”. “Hi ha hagut manca de diàleg? No ho sabem”, ha dit Collboni, que ha reclamat “unitat” perquè el que ha passat aquesta setmana “no pot tornar a passar”.

Les veus més crítiques contra l’acció del govern han arribat des de CiU i C’s. El portaveu del Grup Municipal de CiU, Joaquim Forn, ha acusat l’equip de Colau de “manca de previsió”, i n’ha reclamat “responsabilitats polítiques” “El govern no té autoritat i ha quedat afeblit en aquest conflicte”, ha afirmat. La presidenta del Grup Municipal de C’s, Carina Mejías, ha dit que no entén el paper que ha tingut l’alcaldessa en aquest conflicte laboral, i ha dit que la intervenció de Colau va relegar les funcions de la regidora de Mobilitat, Mercedes Vidal. “La seva intervenció ha estat de pocatraça i de falta de tarannà”, ha sentenciat.

El regidor de la CUP Capgirem Barcelona Josep Garganté ha exigit un “gir de 180 graus” en les declaracions de Colau i la regidora Vidal. Garganté ha lamentat el “rebuig i menysteniment” de TMB cap als comitès de metro i bus i ha recordat que amb el govern de Xavier Trias també hi va haver vagues al transport públic.

L’alcaldessa ha pres la paraula en aquest debat i ha negat que amb la seva implicació personal en la negociació entre TMB i els sindicats desautoritzés Mercedes Vidal. “No vull ser una alcaldessa tancada en un despatx, vull estar al carrer i comprendre els conflictes que hi ha al carrer”, ha etzibat. Colau ha lamentat “l’ús partidista” que alguns partits han fet de la vaga del metro i ha agraït “l’esperit constructiu” d’altres grups, en un gest d’apropament cap a les posicions menys bel·ligerants d’ERC i PSC.

Polèmica pel canvi de fons de la proposició de CiU

El debat sobre la vaga, a instàncies de CiU, ha irritat el PP per les modificacions que hi ha hagut a última hora en la proposta d’acord que se sotmetia a votació. CiU ha canviat el redactat dels punts més crítics amb el govern del text original i, per exemple, s’ha passat d’exigir responsabilitats polítiques a l’executiu a “lamentar la manca d’acord entre TMB i el comitè de vaga”. El president del Grup Municipal del PP, Alberto Fernández Díaz, ha lamentat que CiU hagi retirat “una reprovació al govern”, ha exigit “transparència” a TMB i ha criticat la “complicitat” de CiU, PSC, ERC i ICV en la gestió de TMB.

Colau reconeix “l’opacitat a TMB”

En el torn de preguntes, la presidenta de TMB; Mercedes Vidal ha defensat l’actuació del govern municipal per intentar solucionar personalment el conflicte laboral amb els treballadors del metro. Des del PP, Alberto Fernández Díaz ha exigit la celebració d’un ple extraordinari de l’Àrea Metropolitana per debatre sobre la gestió de TMB.

De la seva banda, l’alcaldessa Ada Colau ha reconegut la mala gestió de TMB dels últims anys, i l’opacitat del seu funcionament. L’alcaldessa ha afirmat que, a partir del mes que ve, donaran més informació del funcionament de la directiva de l’empresa. Colau ha respost així el regidor de la CUP, Josep Garganté, que ha demanat quin són els sous de les 571 persones contractades a TMB fora de conveni.