L’assetjament escolar ha estat un dels temes centrals de l’informe de la síndica, una problemàtica que ha titllat de “molt greu”. En el darrer any, la síndica ha atès dues queixes de pares que asseguraven que el Consorci d’Educació no havia emprès cap mesura sobre els atacs que els seus fills rebien a l’escola. “Van haver de passar mesos a casa perquè no es va facilitar el canvi urgent de centre escolar”, ha explicat la síndica.

L’altre cavall de batalla de la sindicatura són els serveis funeraris. Maria Assumpció Vilà ha apostat per abaratir-los i situar-los a la mitjana nacional. “Cal transparència en els pressupostos i promoure la competència en les empreses que ofereixen serveis, a més de facilitar l’entrada al mercat d’altres operadors”, ha dit la síndica.

L’informe fa esment també de la dificultat per accedir a un habitatge a la ciutat. També ha demanat avaluar l’eficàcia de la participació ciutadana, i ha apostat per deixar enrere l’ordenança del civisme i optar per un codi de bones pràctiques, a més de garantir preus del transport públic a l’abast de tothom.

Maria Assumpció Vilà considera que en els darrers quatre anys la sindicatura s’ha consolidat, i que ha aconseguit les fites que s’havia marcat de fer-la “més coneguda i més estimada”. Ha defensat la seva actuació “amb independència de cap color polític” i ha apostat per seguir aquest camí.

La rèplica dels grups municipals

El govern ha anunciat que estan treballant en una nova normativa de serveis funeraris per posar fi a “la situació actual”. A més, ha defensat les polítiques que s’estan emprenent en matèria d’habitatge per fer-lo més accessible.

A CiU li preocupa que la síndica hagi demanat agilitat en les respostes del govern, i assegura que demostra la demora de l’executiu a facilitar informació. Lamenta, però, que l’informe no parli de manca de places a les escoles bressol i, en canvi, demani derogar l’ordenança de la convivència.

Ciutadans tampoc no comparteix posar fi a l’ordenança, perquè creu que és la garantia a l’orde a l’espai públic. “Aquests últims mesos hi ha hagut una relaxació del compliment d’aquestes normes i han reaparegut pràctiques il·legals a la via pública”, ha dit Carina Mejías.

Des del PSC, Carmen Andrés ha agraït la tasca feta per la síndica i demana que s’augmentin les eines i recursos per a aquest organisme de defensa de la ciutadania.

El republicà Alfred Bosch ha remarcat que més del 30 % de les queixes que arriben a la síndica provenen dels districtes de l’Eixample i de Ciutat Vella, i per això demana reforçar l’actuació en aquestes zones.

El PP ha demanat defensar els drets dels ciutadans afectats per les vagues de metro i bus, i els dels comerciants davant el que considera la “permissivitat dels manters”. Alberto Fernández Díaz també ha demanat rebaixar la fiscalitat a la ciutat, sobretot pel que fa el preu de l’aigua.

La CUP Capgirem Barcelona ha criticat que no hi hagi inclòs cap referència a la violència masclista, que va deixar tres dones mortes l’any passat a la ciutat. D’altra banda, els cupaires han celebrat la demanda de rebaixar el preu de les tarifes del transport públic i han donat suport a la demanda de retirada de l’ordenança del civisme.