El ple municipal torna al Saló de la Reina Regent de l’Ajuntament, després que al gener se celebrés al Saló de Cent, coincidint amb el debat sobre l’estat de la ciutat, obert a la ciutadania. Una sessió que ve marcada avui per les dues jornades de vaga al metro d’aquesta setmana i altres aturades parcials al transport públic, que han impactat en la celebració, també aquesta setmana, del Mobile World Congress.

CiU porta a debat aquesta qüestió amb una proposició que exigeix al govern l’assumpció de responsabilitats per la gestió de la vaga. El primer grup de l’oposició també vol aprofitar el debat per lamentar la que consideren que ha estat una mala gestió, actitud i també manca de previsió del govern i l’alcaldessa a l’hora d’afrontar el conflicte laboral a TMB. No serà, però, l’únic moment en què es debatran els efectes d’aquestes vagues durant aquesta setmana. En la sessió de control al govern, el PP farà una pregunta en què demana a l’executiu d’Ada Colau quina valoració fa de les aturades que han coincidit amb el Mobile. A més, la CUP preguntarà al govern quan es faran públics els sous de 571 persones fora de conveni a TMB i quants entraran dins del conveni.

El ple arrenca amb l’informe de la Sindicatura de Greuges de Barcelona corresponent a 2015. La síndica, Maria Assumpció Vilà, farà balanç de les queixes rebudes l’any passat. En total, va fer més de 3.200 actuacions, de les quals 1.733 van ser consultes i 1.541 van ser queixes. Els principals motius estan relacionats amb el transport públic i la circulació. Entre les qüestions destacades, la síndica demana en aquest informe, que inclou recomanacions, que l’Ajuntament estudiï la possibilitat de modificar les concessions dels tanatoris públics i permetre l’accés a nous operadors funeraris. D’aquesta manera, es vol fomentar la rebaixa d’uns preus que Vilà qualifica de desproporcionadament cars.

Un dels punts de l’ordre del dia que també arrossega hores prèvies de debat és el Pla de protecció dels comerços emblemàtics, un document que es va aprovar inicialment en el mandat anterior i que avui se sotmet a aprovació definitiva. Durant la tramitació, el govern municipal hi ha afegit algunes novetats, com ara bonificacions en l’IBI i l’impost d’obres segons el nivell de catalogació. A més, s’han introduït subvencions en la campanya de millora del paisatge urbà per a aquests comerços. El govern calcula que l’impacte econòmic  d’aquestes mesures rondarà el milió d’euros anual. En la presentació d’aquest pla, l’executiu va anunciar que estudiarà la compra d’aquests establiments per assegurar-ne la continuïtat, una mesura que ja apliquen ciutats com París.

Avui en el ple, Ciutadans demanarà al govern el cessament del comissionat de Seguretat, Amadeu Recasens. El partit taronja considera que és el responsable que el cos de la Guàrdia Urbana sigui víctima d’una falta de respecte i de consideració. I posen com a exemple la gestió que el govern municipal ha fet de la venda a la manta.

En clau econòmica, el PSC presenta una proposició que demana al govern municipal que plantegi a la Generalitat que el consistori pugui obtenir el 100 % dels diners que es recapten amb la taxa turística a la ciutat. També en el marc de les relacions entre l’Ajuntament i la Generalitat, Ciutadans preguntarà a l’alcaldessa quina és la dotació pressupostària i el calendari per finançar el tram de l’L10 a la Zona Franca i quines garanties té el consistori que se li retornaran els diners que avançarà per aquestes obres.

I avui dos partits, Esquerra i el PSC, interpel·laran el govern sobre les obres de l’estació de la Sagrera. Ho faran motivats per les informacions aparegudes les últimes setmanes sobre un suposat desviament de 31 milions d’euros al pressupost de l’estació per part d’exalts càrrecs d’Adif. Els republicans faran un prec al govern en què li demanen una auditoria externa sobre les obres de l’AVE a la ciutat i que s’estudiï la possibilitat que l’Ajuntament es personi com a acusació particular si hi ha indicis de corrupció. Els socialistes demanaran a l’alcaldessa que el govern vetlli per la solvència funcional i arquitectònica de la Sagrera.