El primer a prendre la paraula ha estat Lluís Corominas, de Junts pel sí, que ha començat la intervenció amb un record per a Jordi Cuixart i Jordi Sànchez, que ha estat llargament aplaudida. Ha dit que el Parlament català ha de respondre a l’Estat espanyol que “amb por i amenaces” ha intentat “evitar el dret dels catalans” i “vol imposar la seva Constitució i la unitat d’Espanya amb sang i foc”. Ha afegit que “demà proposarem que la resposta a l’agressió sigui continuar el mandat del poble de Catalunya de l’1 d’octubre”.

“El 155 neix de la set de venjança i d’humiliació”

Anna Gabriel, de la CUP, ha afirmat que “sobren els motius que justifiquin que aquest Parlament” respongui a la “pitjor cara de l’Estat espanyol”, en referència a l’article 155, el qual, segons Gabriel, el Govern espanyol ha aplicat “al marge de les pròpies lleis de l’Estat, sense límits, sense control democràtic ni legítim”, i que “neix de la set de venjança i d’humiliació contra tot un país”. Ha alertat que ens “acostem a un tsunami de destitucions, intervencions i supressions” i ha conclòs que “avui que encara podem, obrim el debat i esperem que visqui la intel·ligència”.

“No li agrada debatre ni dialogar”

Després ha arribat el torn de la portaveu de Ciutadans, Inés Arrimadas, que ha qualificat el procés de kafkià i ridícul. Ha acusat Puigdemont de ser, “el president de la Generalitat que més oportunitats ha perdut”, de “carregar-se l’autonomia de Catalunya” i sobretot de no voler dialogar. També ha assegurat que “mai un govern de la Generalitat no havia fet tant mal a Catalunya” –en els àmbits econòmic i social- i ha insistit que l’única solució és convocar eleccions autonòmiques. “Encara és a temps de convocar eleccions i tornar a la legalitat, però segurament no ho farà”, ha dit.

“Si decidís anar al Senat, jo l’acompanyaria”

Miquel Iceta, del PSC, ha començat la intervenció felicitant el president Puigdemont “per la valentia de dubtar” sobre la convocatòria d’eleccions. Tot i això, ha fet un balanç molt negatiu de la legislatura, que “ha estat un desastre total i absolut”. Iceta també ha acusat el govern de voler extreure de l’1-O “un pretès mandat popular per la independència” i ha dit al president Puigdemont que encara és a temps de convocar eleccions i anar al Senat. “Si vostè decidís anar-hi, jo l’acompanyaria, sabent que el seu discurs no m’agradaria”, ha dit.

“Diàleg fins al final”

Lluís Rabell, de Catalunya Sí que es Pot, ha demanat “diàleg fins al final” i al president Puigdemont que faci “servir tots els recursos per evitar la catàstrofe” que suposaria la intervenció de les institucions catalanes. Uns recursos que, segons ha dit, passen per convocar “eleccions autonòmiques i suspendre qualsevol DUI”. Rabell ha afirmat que de l’1-O “no es desprèn cap mandat popular democràtic per proclamar la independència de Catalunya”. I ha afegit que “ens oposem a la implantació del 155, però la DUI no és la resposta”.

També ha parlat el diputat de Podem Albano Fachín, que s’ha repartit el temps amb Rabell. Fachín ha dit “jo no sóc independentista però creieu que dos milions de persones desapareixeran perquè amenaceu amb aplicar el 155?” i ha acusat d’irresponsabilitat aquells que “donen l’esquena” al fet que hi ha “un 80 % de gent que vol votar”. “La realitat no canviarà ni per empresonar gent, ni per amenaçar, ni pels cops de porra, ni per les imposicions” ha afirmat.

“Última oportunitat per anar al Senat”

Xavier García Albiol, del Partit Popular, ha qualificat la situació viscuda aquest dijous de “vodevil” i al president Puigdemont “d’estar instal·lat a la confusió”. També li ha dit que demà té la última oportunitat per anar al Senat “a donar la cara”. Ha reconegut que “l’aplicació del 155 no és plat de bon gust” i que la seva aplicació serà entrar “en una dimensió desconeguda”, però ha assegurat que el Govern espanyol no té altre “alternativa per recuperar la normalitat” i la democracia. També ha criticat a Puigdemont que parli de diàleg i “planti a les institucions” espanyoles.

“La regressió ha vingut per quedar-se”

Des del grup parlamentari de la CUP han tornat a prendre la paraula al ple. El diputat Benet Salelles ha assegurat que l’aplicació del 155 és un “càstig” per “haver gosat autodeterminar-nos” i ha qüestionat que s’acabés respectant el resultat sorgit d’unes eleccions autonòmiques si aquest fos amb majoria independentista. El també diputat cupaire Albert Botran ha assegurat que l’actuació del Govern espanyol és una “regressió” que “ha vingut per quedar-se”. També ha criticat les paraules del popular Xavier García Albiol sobre el que pensen els andalusos de Catalunya. Botran ha assegurat que molts catalans ja han d’ensenyar els seus passaports per anar a veure la família i són d’origen marroquí i xinès. Ha posat en dubte si són els ciutadans que Albiol volia “netejar” de Badalona.

“La nostra resposta és complir el mandat de l’1 d’octubre”

Qui ha tancat el torn de paraula al ple ha estat, de nou, el diputat de Junts pel Sí Lluís Corominas que ha demanat que el Parlament rebutgi l’article 155 per una “agressió sense precedents” i ha instat també a que “la nostra resposta avui, demà i els propers dies sigui complir el mandat de l’1 d’octubre iniciant el procés constituent”.

Corominas també ha fet palès en el seu discurs els “plors” de diputats del seu grup parlamentari aquest dijous al matí. Ha dit “prefereixo aquest president que amb responsabilitat i estima ens ha explicat el que ens ha explicat”. El diputat de JxSí ha afegit que des del govern de l’estat volien demostrar que “qui mana és qui imposa per la força”.

La sessió plenària es reprèn aquest divendres a partir de les 12 h del migdia després que els diversos grups parlamentaris hagin presentat al·legacions.