“Que alguns partits que col·laboren amb el 155 formin part del govern,  em dol”, ha dit el líder municipal del PDeCAT, Xavier Trias, en al·lusió al PSC, a qui ha insistit que es desmarquin d’aquest article. Trias ha dit que “el 155 és trair la democràcia”. Des d’ERC, Alfred Bosch ha afegit més pressió als socialistes: “Vostès l’han redactat, en són coautors; trenquin amb això i prou comèdia!”. El líder municipal dels republicans ha demanat al ple reflexionar sobre els efectes que el 155 tindrà en l’Ajuntament.

La regidora de la CUP Eulàlia Reguant ha retret als socialistes que hagin “participat activament” en la redacció de les mesures d’aquest article de la Constitució, “malgrat que avui s’intentin rentar la cara”, i ha preguntat a BComú si volen governar amb qui fa “un cop d’Estat”. “Ningú no vol un 155, el que ho provoca és una amenaça de DUI que deixaria el país en un llimb legal”, ha replicat el líder socialista Jaume Collboni, que ha criticat durament la “majoria de bloqueig” que diu que formen PDeCAT i ERC.

El primer tinent d’alcalde, Gerardo Pisarello, ha dit que “el 155 és un atac sense precedents a l’autogovern” i ha assegurat que demostra la impotència de PP, Cs, la monarquia i el PSOE. Pisarello ha reiterat la crida al diàleg i ha afirmat que una DUI “trenca tot front ampli en defensa de les institucions catalanes”. El regidor no adscrit, Gerard Ardanuy, ha preguntat al govern municipal què farà quan es declari la independència: “Seguirà sotmès al regne d’Espanya?”.

La presidenta del Grup Municipal de Cs, Carina Mejías, ha defensat el 155. “Quan un govern declara la rebel·lió, cal actuar i aplicar la Constitució”, ha sentenciat Mejías, que ha acusat PDeCAT i ERC de voler fer-se amb l’alcaldia i de liquidar l’autogovern “i tancar el Parlament”. Aquest últim argument l’ha subscrit també Alberto Fernández Díaz (PP), que ha dit que el 155 és “la conseqüència de la vulneració de drets dels qui volen promoure una DUI”. El líder del PP ha demanat  “tornar al seny” i convocar eleccions.

Malestar a BComú i PSC pel “no” a la seva proposta

Tots els grups del plenari excepte els dos socis de govern no han apreciat la urgència de la proposta que havien presentat BComú i el PSC. El text demanava al Senat evitar l’aplicació del 155 i també expressava el rebuig a una DUI. En acabar el ple, Gerardo Pisarello i Jaume Collboni han criticat que els grups independentistes no hagin permès aquest segon debat i han assegurat que en prenen nota de cara al futur.