Les compareixences de Carles Puigdemont havien de servir per posar llum sobre quin camí emprendrà el govern de la Generalitat després que l’Estat anunciés l’aplicació de l’article 155. Algunes fonts apuntaven una convocatòria d’eleccions de cara al 20 de desembre. Tampoc no està clar que es faci el ple del Parlament que s’havia de celebrar aquest dijous a la tarda i divendres. El PDeCAT i ERC han reunit d’urgència les executives aquest dijous al migdia.

Esquerra amenaça amb deixar el govern

En la reunió d’urgència de l’executiva del partit, ERC ha decidit que sortiran del govern si Puigdemont no es repensa la decisió de convocar finalment eleccions. Fonts dels republicans ha assegurat que encara hi ha marge per fer canviar d’opinió al president. Des del partit han apel·lat a l’esperança de redirigir-ho. En la reunió d’Esquerra hi han assistit diversos dirigents i diputats de la formació. Les últimes en sortir-ne han estat la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, acompanyada per la secretària primera de la Mesa, Anna Simó.

Renúncies i malestar intern al PDeCAT

Davant de la possible decisió del president, dos diputats de Junts pel Sí Albert Batalla, alcalde de la Seu d’Urgell, i Jordi Cuminal han renunciat als escons al Parlament. Tots dos ho han anunciat a través de Twitter. Batalla ha dit: “Respecto la decisió, però no la comparteixo gens”. I Cuminal -que va ser director general de Comunicació durant el mandat d’Artur Mas- ha piulat: “No comparteixo la decisió d’anar a eleccions. Renuncio a l’acta de diputat”. Tots dos han afirmat a la xarxa que es donen de baixa del PDeCAT.

Demòcrates a Puigdemont: “El 155 no pot ser moneda de canvi”

Aquest dijous també s’ha reunit el Comitè Demòcrata Nacional en caràcter urgent i extraordinari. Després de la reunió, des de Demòcrates de Catalunya han assegurat que discrepen de la decisió que ha pres Puigdemont de convocar eleccions. Li han demanat que reconsideri la seva decisió, al seu entendre no es pot prendre cap altra decisió que no sigui la d’obeir “la voluntat del poble de Catalunya expressada l’1 d’octubre. El 155 no pot ser moneda de canvi de res”.