El ple arrenca amb la compareixença dels dos grups que l’han sol·licitat, Junts pel Sí i la CUP. Tot seguit, el president de la Generalitat pren la paraula sense límit de temps i, si ho creu oportú, pot demanar que també hi intervinguin membres del govern.

Després d’una pausa, la resta de grups parlamentaris tenen mitja hora cadascun per posicionar-se i, si el president o el govern els responen, tenen dret a rèplica durant 10 minuts més. Segons el reglament de la cambra, encara hi pot haver una tercera ronda d’intervencions, que, en aquest cas, serien de cinc minuts.

Un cop acabat el debat, el ple s’aturarà perquè els grups presentin propostes de resolució, com a màxim tres per grup. Aleshores es reprendrà la sessió, perquè la cambra les debati i les voti. És aquí on els grups sobiranistes podrien incloure una proclamació de la república catalana.

Abans de la presentació de proposicions i la pertinent votació hi podria haver una pausa que, segons el reglament, no pot ser superior a 24 hores. Per això es preveu que el resultat no arribi fins divendres.

Precisament és llavors quan hi ha prevista una concentració que ha organitzat l’Assemblea Nacional Catalana. La convocatòria és divendres a les 12 h davant del Parlament. La ubicació, però, podria canviar si el dispositiu de seguretat continua mantenint el Parc de la Ciutadella tancat.

El ple ha aixecat una gran expectació mediàtica per les conseqüències que pot tenir. La competència per dissoldre la cambra de forma anticipada i convocar eleccions és exclusiva del president de la Generalitat, segons recull l’article 75 de l’Estatut d’Autonomia.