Emmanillats, en una imatge del tot inusual, els presumptes implicats en l'operació Pretòria han sortit del furgó policial.Tots recollien una bossa de plàstic amb les seves pertinences personals abans d'entrar a l'Audiència Nacional. Durant tot el dia han declarat davant del jutge Baltasar Garzón i el Fiscal Anticorrupció, Luis Pastor. Entre els que han comparegut al matí hi ha l'alcalde socialista de Santa Coloma, Bartomeu Muñoz. La fiscalia ha demanat per a ell presó incondicional pels delictes de suborn, tràfic d'influències, prevaricació i frau fiscal, però no per blanqueig de capitals. També han comparegut aquest matí Lluís Prenafeta i Macià Alavedra, els dos excàrrecs durant el govern de Convergència i Unió. El fiscal ha sol·licitat per a ells presó incondicional, així com també per a l'exdiputat socialista Luis Garcia i la resta de càrrecs de l'ajuntament de Santa Coloma detinguts. Per als tres empresaris arrestats, en canvi, el fiscal ha demanat presó sota fiança. De fet, un d'ells, Manuel Carrillo, ha sortit en llibertat després de l'interrogatori.

Garzón ha acceptat les peticions del fiscal Luis Pastor i ha decretat l’ingrés incondicional del presumpte cervell de la trama, l’exdiputat del PSC Luis García; dels exalts càrrecs de CiU Macià Alavedra i Lluís Prenafeta; de l’alcalde de Santa Coloma, Bartomeu Muñoz; i del regidor d’Urbanisme, Manuel Dobarco.

El jutge ha posat en llibertat sota fiança el director gerent de serveis del municipi, Pascual Vela, que haurà d’abonar 25.000 euros. Als dos constructors detinguts, Lluís Casamitjana (Espais) i Josep Singla (Proinosa) (500.000 euros) se’ls ha imposat una fiança de mig milió d’euros. El conseller delegat de l’empresa de neteja Limasa Mediterránea, Manuel Carrillo, haurà d’abonar 100.000 euros per seguir en llibertat.

Set hores de declaracions
Bartomeu Muñoz està acusat de delictes de suborn, tràfic d’influències, prevaricació i frau fiscal, però no de blanqueig de capitals, segons ha explicat el seu lletrat, Fermín Morales. Muñoz ha destacat en la seva declaració que no coneix de res Alavedra i Prenafeta, de manera que la seva connexió amb els detinguts es limita al seu excompany de partit Luis García.

El director gerent de serveis de Santa Coloma, Pascual Vela, ha al·legat davant de l’instructor que la seva tasca a l’Ajuntament no té res a veure amb l’urbanisme, sinó que es limita a qüestions relacionades amb el benestar dels veïns.

L’advocat d’Alavedra i Prenafeta, Juan Córdoba, s’ha limitat a informar que els seus clients es troben bastant malament d’ànims, tot i que no han necessitat assistència forense.