Agents de la Guàrdia Civil entraven a primera hora del matí a l'Ajuntament de Santa Coloma per començar el registre. L'operació ordenada pel jutge de l'Audiència Nacional, Baltasar Garzón, estaria relacionada amb una presumpta trama de corrupció urbanística. Els detinguts són l'alcalde de Santa Coloma, el socialista Bartomeu Muñoz, el regidor d'Urbanisme i un gerent municipal. La llista es completa amb Macià Alavedra, exconseller d'Economia durant els governs de Jordi Pujol, i Lluís Prenafeta, secretari general de Presidència dels anys 1980 a 1990, a qui la Guàrdia Civil ha detingut a casa seva, d'on s'han endut nombrosa documentació. També han detingut dos constructors i l'exdiputat del PSC Luis García. Se'ls imputen els delictes de suborn, tràfic d'influències i blanqueig de capitals. L'operació d'avui forma part d'una causa que el jutge Baltasar Garzón va instruir pel cas BBVA-Privanza el 2005 en relació amb el blanqueig de capitals en paradisos fiscals, entre ells, l'illa de Jersey. De moment però, encara no ha transcendit quina seria la relació d'aquest cas amb les detencions d'avui i quina implicació tindria cadascú en aquesta presumpta trama corrupta. Tots ells passaran avui la nit a les dependències que la Guàrdia Civil té a Sant Andreu de la Barca, ja que no està previst que passin a disposició judicial fins divendres.

Entre els detinguts per presumpte suborn, tràfic d’influències i blanqueig de capitals, hi ha també l’exdiputat socialista Luis García Sáez (expulsat del PSC per corrupció urbanística); el director gerent de serveis de l’Ajuntament de Santa Coloma, Pascual Vela, i dos empresaris del sector immobiliari: el president de Proinosa, Josep Singla, i el del grup immobiliari Espais, Lluís Casamitjana. Tots aquests detinguts són a les dependències de la Comandància de la Guàrdia Civil, a Sant Andreu de la Barca, d’on no es preveu que surtin fins divendres per passar a disposició judicial a Madrid.

La investigació continua a hores d’ara a Santa Coloma de Gramenet: l’alcalde, detingut al matí a casa seva a Sant Gervasi, ha entrat poc després de les 16 h a l’Ajuntament acompanyat d’una trentena de guàrdies civils per col·laborar en la recerca de documents i proves sobre els expedients que s’investiguen. Mentrestant, el regidor d’Urbanisme, Manuel Dobarco, feia el mateix amb els guàrdies civils que escorcollaven la seu dels Serveis Territorials de l’Ajuntament de Santa Coloma. No se sap encara quines actuacions són les que investiguen, però ha trascendit que la societat municipal d’aparcaments Gramepark hauria comprat solars a alguns dels implicats en la presumpta trama.

Lluís Prenafeta ha estat detingut passades les 16.00 h a la seva oficina de Sant Gervasi, a Barcelona. La Unitat Central Operativa (UCO) de la Guàrdia Civil també ha dut a terme una desena de registres en diferents despatxos privats de Barcelona i l’Hospitalet.

Altres municipis afectats
L’Audiència Nacional ha requerit avui a l’Ajuntament de Badalona informació sobre un solar sense edificar del municipi. L’alcalde, el socialista Jordi Serra, que governa en coalició amb CiU, ha dit que, si en el curs de la investigació es descobreix que algú de l’Ajuntament ha comès irregularitats, actuarà amb la màxima contundència.

També a l’Ajuntament de Sant Andreu de Llavaneres, dos agents de la policia judicial han lliurat a l’alcalde, Bernat Graupera (CiU), una notificació del Jutjat d’Instrucció número 5 de l’Audiència Nacional perquè els lliuri un conveni urbanístic de 2006, que l’alcalde ha assegurat que va ser signat per l’anterior govern municipal, del PP.