elisenda alamany
Foto: Maria Aladern

La presidenta del Grup Municipal d’ERC a l’Ajuntament de Barcelona, Elisenda Alamany, ha tornat a parlar sobre les converses que estant mantenint amb l’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, per formar govern al consistori i ha assegurat que han trobat “el PSC molt receptiu amb el model de ciutat que vol Esquerra”. En una entrevista al diari ‘Ara’, la republicana no ha descartat entrar al govern: “Ho decidirà la militància”.

Sobre un tripartit d’esquerres: “No parlem de tercers”

En canvi, sobre la possibilitat d’un tripartit d’esquerres (PSC-ERC-BComú), Alamany ha assegurat: “A les converses no parlem de tercers”. Sobre la qüestió de si estaria disposada a governar amb algú més que el PSC, la presidenta d’ERC al consistori ha assegurat que ara mateix el que es planteja la formació són “únicament converses amb el govern de la ciutat”.

Sobre un govern en minoria, ha dit que el més important és el rumb que vulgui tenir. Alamany ha recordat que Barcelona es va governar en minoria amb Trias i amb Colau, i “la ciutat va continuar avançant”, ha assegurat.

Justament aquest dimarts, l’exalcaldessa de Barcelona i líder dels comuns a l’Ajuntament, Ada Colau, ha tornat a posar sobre la taula l’opció d’un tripartit i ha recordat a Jaume Collboni que amb un pacte per governar la ciutat només amb ERC “no suma”

Evitar que el govern miri cap al passat i cap a la dreta

Alamany ha assegurat que l’objectiu de la seva formació és evitar que el govern municipal miri cap a la dreta o que tingui “temptacions de fer polítiques del passat”: “Per a nosaltres la responsabilitat és ser-hi”. També ha afirmat que “tenim un govern feble” i que la possibilitat d’anar cap a la dreta hi és.

La republicana ha insistit que han trobat un govern receptiu amb el model de ciutat que vol ERC. En aquest sentit, ha detallat que hi ha qüestions fonamentals, com que els grans esdeveniments a Barcelona deixin un llegat en forma de programes de formació o beques, la creació d’un miler d’habitatges de protecció oficial a l’any o una ordenança per als pisos turístics.

Preguntada sobre si estaria a favor d’aixecar la prohibició de construir hotels a Ciutat Vella si entrés al govern de Collboni, la republicana ha contestat que el districte “necessita accions per per garantir que no n’excloem els veïns i que no hi hagi una massificació de turistes”.

També s’ha referit a la connexió del tramvia a al Diagonal i ha dit que més enllà de si és aquest mandat o no, “el tramvia s’ha de fer i s’ha de fer bé“.

Les converses entre els partits els darrers mesos

A finals de novembre, Xavier Trias va exigir a l’alcalde, Jaume Collboni, que escollís un soci per pactar un govern de coalició a l’Ajuntament de Barcelona. El partit de Trias i el PSC mantenien reunions setmanals per explorar un possible pacte pressupostari i de govern, però al gener les coses han canviat.

La líder de BComú, Ada Colau, es va reunir finalment amb Collboni aquest dissabte, 20 de gener, i es va mostrar optimista després de la trobada. Va afirmar que l’opció prioritària de Collboni “és un govern tripartit progressista” i que per això estava “una mica més esperançada”, i va assegurar que Junts “no és la seva principal opció”.

Després d’aquesta notícia, TriasxBCN ha decidit, aquest mateix dimarts, parar màquines i aturar les converses que mantenia amb el PSC. El portaveu del grup, Jordi Martí, ha dit que Collboni cometria un “greu error polític” si acaba pactant amb republicans i comuns.