Després d’anunciar que les converses amb el PSC s’han intensificat, ERC Barcelona explicarà aquesta setmana a la militància l’estat de la qüestió. Segons ha avançat ‘Nació’ i ha confirmat betevé, entre aquest dilluns i dijous, el partit ha convocat els casals de districte per copsar l’opinió sobre un possible pacte de govern. En les trobades amb la militància no es votarà res perquè, segons fonts dels republicans, no hi ha cap document tancat.

Les mateixes fonts insisteixen que aquestes trobades amb els casals són habituals per explicar l’activitat del grup municipal. Tot i això, ara prenen rellevància després que divendres passat, la nova líder a l’Ajuntament, Elisenda Alamany, confirmés que “les converses [amb el PSC] s’han intensificat”. Des d’ERC apunten que, de moment, només es parla amb els socialistes, sense incloure els comuns en l’equació.

“No estem en fase de decidir res”

En una compareixença aquest dilluns, la portaveu d’ERC, Raquel Sans, ha apuntat que, de moment, només hi ha converses obertes amb el PSC. “No estem en cap fase de decidir res”, ha afirmat la portaveu, que ha recordat que qui ha manifestat la voluntat d’entrar al govern són Junts i comuns. La portaveu ha criticat la insistència d’Ada Colau per un tripartit d’esquerres ara i no el 2019 quan va guanyar Ernest Maragall.

Colau i Trias entren a escena

En el tauler de joc dels pactes hi han entrat aquest dilluns dos exalcaldes: Ada Colau i Xavier Trias. La líder dels comuns ha reiterat a SER Catalunya que en la trobada que va mantenir amb l’alcalde divendres passat, Jaume Collboni li va assegurar que la prioritat de govern és “una majoria d’esquerres, i això vol dir un tripartit”. Colau ha afegit que, pels comuns, el pacte a tres “pot ser immediat”.

Per la seva banda, el líder de TriasxBCN ha considerat “un error greu” que Collboni pugui optar per un tripartit. “S’equivoquen”, ha dit Trias a RAC1, en què ha assegurat que “fins a l’últim moment” mantindrà la voluntat d’un “acord de govern fort” amb el PSC, tot i que creu que l’alcalde “obeeix a interessos de partit” i no de ciutat. Sobre possibles veus crítiques a Junts per un pacte amb Collboni, ha sentenciat: “La gent del partit em fa cas a mi”.

Sirera veu “absurd” un pacte PSC-ERC

També ha parlat de pactes el líder municipal del PP, Daniel Sirera, que considera “absurd” un acord entre PSC i ERC “perquè no tenen majoria”. El popular interpel·la a Collboni perquè “negociï cada proposta” i no pacti amb ningú. Ho ha dit en una entrevista al ‘Cafè d’idees’, de RTVE, en què també ha acusat l’alcalde “d’arrossegar els peus”, i li ha recordar que el dia de la investidura li va demanar no substituir un govern “nefast” de Colau i Collboni per un altre de Collboni i Colau.