A França, el Front Nacional de Marine Le Pen ha guanyat les eleccions. L’extrema dreta ha obtingut un 25% dels vots i guanya per primer cop unes eleccions nacionals a França. Ja han demanat al president de la República, el socialista François Hollande, que es convoquin eleccions anticipades, perquè ara el Front Nacional només té dos dels 577 diputats que hi ha a l’Assemblea Nacional francesa. El Partit Socialista Francès ha quedat com la tercera força política del país amb el 14% dels vots.

L’altre toc d’atenció en aquestes eleccions l’han donat els euroescèptics del Regne Unit. Amb l’escrutini encara parcial, l’UKIP de Nigel Farage passa de 13 a 24 eurodiputats i esdevé la primera força.

Els eurodiputats

En principi, tots els grups podrien haver millorat resultats en aquest gràfic perquè, mentre que el 2009 es van escollir 736 eurodiputats, avui n’hem triat 751 entre tots els votants de la Unió. El nombre s’ha reduït després de la incorporació de Croàcia, que va elevar el nombre total de diputats al Parlament Europeu fins a 766.

El gràfic de resultats dels grups polítics europeus, basat en dades oficials del Parlament Europeu, s’elabora tenint en compte l’adscripció dels partits nacionals durant el mandat anterior. Per exemple, és evident que els eurodiputats del PSOE aniran al grup socialista o que els del PP aniran al grup popular. Però hi ha candidatures noves que irrompen a l’eurocambra que encara no tenen definit a quin grup s’incorporaran, o si els seus eurodiputats romandran com a “no inscrits”. També es podrien formar nous grups, sempre que aconsegueixin aplegar almenys 25 eurodiputats de set estats membres diferents.

I ara què?

Amb els resultats d’aquesta nit, ara comença un procés per canviar les institucions comunitàries, un procés que serà llarg. Aquesta mateixa setmana, dimarts, es reuniran els presidents dels grups parlamentaris, i hi haurà també una cimera de líders europeus, per analitzar els resultats. Si les negociacions avancen, tot fa pensar que a finals del mes que ve, a la cimera europea que hi ha convocada, s’anunciarà el substitut de Durao Barroso. El mes de juliol es constituirà el nou parlament i serà llavors quan, si tot va bé, es votin els nous presidents de l’Eurocambra i de la Comissió Europea.