El PP ha tornat a guanyar unes eleccions a Espanya, però mentre que a les europees de 2009 va aconseguir el 42% dels vots, en les d’aquest diumenge s’ha quedat només en el 26%. La caiguda del PSOE és pràcticament paral·lela: fa cinc anys el va votar quasi el 39% de l’electorat espanyol i ara, el 23%. Els socialistes ni tan sols aconsegueixen escurçar distàncies.

Sembla que el vot d’esquerres se n’ha anat més aviat cap a altres opcions. En primer lloc, per a l’Esquerra Plural, que formen Izquierda Unida i Iniciativa per Catalunya Verds. El percentatge de vot s’ha doblat, del 5% al 10%, i els eurodiputats han passat de dos a sis.

Però el fenomen espanyol en aquestes eleccions ha estat Podemos, la candidatura l’encapçala el jove professor Pablo Iglesias. L’objectiu era que Iglesias fos eurodiputat i al final resulta que n’hi haurà cinc, d’eurodiputats de Podemos. Tot i que tenen presència a Catalunya, on han assolit el 4,7% dels vots, aquesta candidatura era més coneguda en altres comunitats espanyoles.

Ciutadans també entra al Parlament Europeu amb dos diputats, mentre que Unión, Progreso y Democracia passa d’un a quatre.

La Coalició per Europa que formen CiU, el PNB i Coalició Canària manté els tres diputats que tenia (dos catalans i un basc). Des de Catalunya, ERC només comptava amb un eurodiputat en la legislatura passada i ara en tindrà dos: el seu propi candidat, Josep-Maria Terricabras, i el líder de Nova Esquerra Catalana, Ernest Maragall, que hi anava de número dos.

En total, el nombre de colors al Parlament Europeu per part d’Espanya passa de cinc a 10. També entren a l’Eurocambra les coalicions Els Pobles Decideixen (formada per Bildu i BNG) i Primavera Europea (Equo, Compromís i PUM+J).