Un judici suposa un trasbals per a la persona que s’ha d’afrontar al tribunal, però si, a més, ho ha de fer mentre es troba en presó preventiva la situació encara es veu més agreujada. És el que han denunciat alguns dels familiars dels presos que des d’aquesta setmana s’enfronten al judici del procés, en un debat al programa ‘El matí de Barcelona’, de betevé. Hi han participat Pol Leiva, nebot de Jordi Cuixart, i Francesc Riera, cunyat d’Oriol Junqueras. També s’ha escoltat el testimoni telefònic de Montserrat Bassa, germana de l’exconsellera Dolors Bassa, i Susanna Barreda, dona de Jordi Sànchez.

[vc_row][vc_column][vc_btn title=”EN DIRECTE: Judici del procés” style=”flat” shape=”square” color=”pink” size=”lg” align=”center” i_type=”material” i_icon_material=”vc-material vc-material-arrow_forward” css_animation=”none” add_icon=”true” link=”url:https%3A%2F%2Fbeteve.cat/societat/judici-proces-directe/|||target:%20_blank|” css=”.vc_custom_1542209372527{margin-top: 10px !important;margin-right: 10px !important;margin-bottom: 10px !important;margin-left: 10px !important;}” el_id=”caixa-vermella”][/vc_column][/vc_row]

Barreda ha explicat que les condicions per als acusats són dures. Afirma que surten molt d’hora al matí des de la presó fins al Tribunal Suprem i que no se’ls permet tenir despertador dins les cel·les. Això els genera neguit, diu, per no adormir-se. A més, entre els trasllats i l’inici de les sessions tenen moltes hores mortes. Barreda denuncia que “no és el mateix defensar-se des de dins, que des de fora”. I posa com a exemple les dificultats per poder parlar diàriament amb els seus advocats. “Fer un judici en preventiva comporta aquest tipus de coses”, afegeix. La germana de Dolors Bassa, Montse Bassa, ha denunciat que estar en presó preventiva és “una clara vulneració de drets”.

[vc_row][vc_column][vc_btn title=”ÚLTIMES NOTÍCIES: Judici presos polítics” style=”flat” shape=”square” color=”inverse” size=”lg” align=”center” i_type=”material” i_icon_material=”vc-material vc-material-arrow_forward” css_animation=”none” add_icon=”true” link=”url:https%3A%2F%2Fbeteve.cat/judici-presos-politics/|||target:%20_blank|” css=”.vc_custom_1542209456058{margin-top: 10px !important;margin-right: 10px !important;margin-bottom: 10px !important;margin-left: 10px !important;border-radius: 5px !important;}” el_id=”caixa-negra”][/vc_column][/vc_row]

Forts i convençuts

Els familiars dels presos expliquen que tots ells tenien moltes ganes d’iniciar el judici per poder explicar-se i rebatre els arguments de les acusacions. Afirma que el primer dia els va impactar veure’ls a tots asseguts al banc dels acusats. Creuen que tant les declaracions de Joaquim Forn com d’Oriol Junqueras van servir per desmuntar alguns dels arguments de la Fiscalia de l’Estat i l’Advocacia de l’Estat. El nebot de Jordi Sànchez, afirma que el somriure del líder d’Òmnium “és el somriure d’una persona que se sap innocent. El somriure de la revolta” i afirma que el que s’està fent, “és jutjar els drets civils de tothom”. El cunyat de Junqueras afegeix que durant la seva declaració, l’exvicepresident va “ser molt autèntic”. Recordem que mentre que Junqueras no va acceptar respondre les acusacions, Joaquim Forn sí que ho va fer (excepte Vox). La dona de Sànchez, que previsiblement declararà a finals de la setmana vinent, creu que tot indica que l’expresident de l’ANC també respondrà les preguntes dels fiscals i dels advocats de l’Estat. 

Confiança en la justícia europea

La majoria dels familiars han coincidit que la sentència no suposarà gaires sorpreses i tenen la certesa que seran condemnats perquè “es tracta d’un judici polític”. Per això confien en la justícia europea. El cunyat d’Oriol Junqueras, Francesc Riera, afirma que “mentre estiguem el terreny de joc en la judicatura espanyola no serem optimistes”. Creu que “aquesta és una primera part que s’ha de passar, però el judici serà a Estrasburg”. Tan ell com el nebot de Jordi Cuixart han criticat la coincidència de Vox amb alguns arguments de la Fiscalia i l’Advocacia de l’Estat. Creu que “seria impensable que a un altre país europeu un partit d’extrema dreta compartís fins a l’última coma amb les dues institucions”.

Aquí es pot recuperar el debat sencer: