Els esforços d'última hora van resultar inútils. Els magistrats del Tribunal Constitucional no es van posar d'acord per emetre una sentència sobre l'Estatut. Van rebutjar el text per sis vots a quatre en la votació d'ahir al migdia. El grup progressista encapçalat per la presidenta del Constitucional, Maria Emilia Casas, no va convèncer cap dels 3 magistrats que dubtaven. Una situació que des de Catalunya va generar reaccions. La majoria dels partits demanen la renovació dels membres del tribunal. Ara caldrà redactar una nova sentència que aconsegueixi el suport de la majoria del Tribunal. Fins ara el punt que ha provocat més discussió ha estat la definició de Catalunya com a nació. La nova sentència haurà de retallar aquest article o reinterpretar-lo.

El conseller d’Economia, Antoni Castells, considera que l’alt tribunal espanyol “ha quedat seriosament desacreditat i està inhabilitat, de facto, per dictar la sentència sobre l’Estatut”. En aquesta línia, la diputada socialista i ponent estatutària, Lídia Santos, ha recordat que el Constitucional no s’ha renovat dins dels terminis previstos i que això és el que no entén el poble català.

Des de les files convergents, Oriol Pujol ha apuntat que l’únic que “salvaria” l’honor del Constitucional és que s’abstingués d’emetre l’esperada sentència i en renovés els membres integrants. El portaveu parlamentari sosté que el partit no acceptarà cap retallada, davant del que titlla de “castració física” de l’Estatut.

La mateixa veu d’alarma l’han donada dirigents d’Esquerra Republicana de Catalunya i d’Iniciativa per Catalunya-Els Verds. També lamenta el retard de la sentència el Partit Popular de Catalunya, però a diferència da la resta de partits defensa la legitimitat del Tribunal Constitucional. La presidenta del PPC, Alícia Sánchez-Camacho, creu que volen “deslegitimar” l’òrgan judicial i n’ha denunciat la “hipocresia”.

Aquest atzucac en què està ficada la carta magna catalana també ha suscitat reaccions en la plana política més enllà de Catalunya. El cordinador general d’Izquierda Unida, Cayo Lara, ha lamentat que no s’hagi assolit un acord sobre la constitucionalitat dels articles de l’Estatut en punt de mira i ha alertat que està “en precari” perquè és aquest organisme qui incompleix la Constitució, concretament, ha precisat, el punt 3 de l’article 159 sobre la renovació de l’ens.

Més contundent s’ha mostrat el cordinador general d’Aralar, Patxi Zabaleta, qui ha demanat l’abolició del Tribunal Constitucional, que ha qualificat de “problema per a la democràcia” per “centralista i sectari”.

També el president de la Generalitat de Catalunya, José Montilla, reclamava la renovació de l’alt tribunal al seu homòleg espanyol, José Luís Rodríguez Zapatero. I el secretari general del PSOE ha dit que ha “escoltat atentament” la petició.