Tres anys i mig després del recurs presentat pel Partit Popular, l’ordre del dia del Ple del Tribunal Constitucional contempla la discussió sobre l’últim esborrany de sentència sobre l’Estatut. La magistrada ponent, Elisa Pérez Vera, presenta el cinquè esborrany, que segons algunes fonts proposa anul·lar una quinzena d’articles del text i una vintena més estarien sotmesos a interpretació, segons els criteris que marqui l’alt Tribunal.

La discussió de l’Estatut va a càrrec de deu magistrats. El Tribunal Constitucional es composa de dotze membres, però un dels seus components, Pablo Pérez-Tremps, va ser recusat a petició del PP i hi ha una plaça vacant per la mort del magistat Roberto García Calvo.

L’aprovació de l’esborrany no serà fàcil: els magistrats estan dividits i hi ha un empat que fa difícil l’acord. La sessió podria allargar-se fins demà i si no s’arriba a un acord aquesta setmana, la sentència es deixaria per després de les eleccions catalanes. A més, encara hi ha pendents la revisió dels recursos interposats pel Defensor del Poble i diverses comunitat autònomes.