La reina regent veurà demà un debat sense precedents al saló que pren el seu nom. S'hi votarà una qüestió de confiança, un fet insòlit fins ara a la ciutat. És el recurs del govern per poder aprovar el pressupost després que només Unitat per Barcelona hi doni suport, una aliança numèricament insuficient. Això farà que els comptes quedin demà rebutjats per majoria i s'activi la qüestió de confiança. Durant els 30 dies següents, l'oposició tindrà l'opció d'aliar-se i presentar un govern alternatiu amb majoria. Si no ho aconsegueixen, el pressupost inicial quedarà automàticament aprovat i l'alcalde, ratificat en el càrrec. SÒNIA RECASENS, tinenta d'alcalde d'Economia, Empresa i Ocupació "No hi ha cap inestabilitat ni jurídica ni de facto. La pròpia llei especifica que l'alcalde continua exercint i que no queda en cap moment mancat de funcions. Però és que, a més a més, el que és més important és que Barcelona continua tenint projectes". Una de les peculiaritats de la qüestió de confiança és la votació, que serà nominal i no secreta. Això vol dir que tots els regidors seran cridats un per un per ordre alfabètic i hauran d'expressar el sentit del vot en veu alta. Hi va haver un exemple al ple de febrer, quan es va donar suport a la declaració de sobirania del Parlament. El debat pressupostari i de la qüestió s'allargarà durant aproximadament una hora, amb la incògnita de si l'alcalde, en aquest tema central, prendrà la paraula o no.

El govern diu que l’acord amb UxB “és un pacte polític amb prioritats i programes clau, que s’haurà de desenvolupar amb partides ja previstes al pressupost i que no fa necessari canviar-lo”. Amb tot, PSC, PP i ICV-EUiA temien que els comptes que es duen aquest divendres a votació no fossin els mateixos presentats en comissió la setmana passada, i això, diuen, hauria estat il·legal. És per aquesta raó que han exigit la convocatòria d’una junta de portaveus extraordinària, durant la qual han comprovat que no s’han introduït modificacions en virtut dels acords amb la formació que lidera Jordi Portabella. En cas que hagués estat així, l’oposició hauria demanat la retirada d’aquest punt de l’ordre del dia, cosa que no ha passat.

La Llei orgànica 5/1985, de 19 de juny, estableix en l’article 197 bis que en el cas que es vinculi la qüestió de confiança a l’aprovació del pressupost municipal, l’alcalde manté el càrrec i no queda en funcions. Això només passaria si la qüestió anés vinculada a les ordenances fiscals, al reglament orgànic o a un planejament urbanístic, els altres tres supòsits pels quals es pot recórrer a aquest mecanisme.

Amb la llei a la mà, la tinenta d’alcalde d’Economia, Empresa i Ocupació, Sònia Recasens, ha assegurat que malgrat la qüestió de confiança, “no hi ha cap inestabilitat ni jurídica ni de facto”. “L’alcalde continua exercint i Barcelona continua tenint projectes”, ha dit Recasens. La tinenta d’alcalde ha explicat que el govern afronta el ple “amb positivisme i esperança perquè el diàleg seguirà obert més enllà del plenari”.

La qüestió de confiança és el mecanisme escollit pel govern de Trias, en minoria, per poder aprovar el pressupost per a l’any que ve després de saber que només Unitat per Barcelona (ERC+Dcat+Rcat) li donarà suport. Una aliança numèricament insuficient que no evitarà que el Ple d’aquest divendres rebutgi els comptes per a 2014. Com que l’aprovació està vinculada a la qüestió, s’obrirà un període de 30 dies en què l’oposició pot presentar un candidat alternatiu amb majoria. Si no ho fa, passat aquest termini el pressupost inicial de Trias quedarà automàticament aprovat.

El debat pressupostari i de la qüestió de confiança està previst que s’allargui poc més d’una hora. La votació serà nominal, no secreta, de manera que tots els 41 regidors seran cridats per ordre alfabètic i hauran d’expressar el sentit del vot en veu alta.