Els organitzadors han donat més detalls de la celebració amb què la ciutat acomiadarà el 2013, que ja es va avançar que inclouria un espectacle pirotècnic. Un acte “que els ciutadans de Barcelona es mereixen”, ha dit Joan Gaspart, president de Turisme de Barcelona, “i que el Gremi d’Hotels fa anys que reclama”. El perquè no s’havia fet fins ara només s’ha pogut llegir entre línies de les declaracions que han fet Gaspart i Jordi Clos, president dels hotelers. “Organitzar una festa així no és fàcil”, ha sentenciat Gaspart per allunyar la polèmica en un moment en què es volia incidir en la promoció d’un espectacle que neix per quedar-s’hi.

“Vindran de tot arreu a veure-ho” ha vaticinat Carles Padrisa, de La Fura dels Baus. El director de la companyia ha explicat amb entusiasme que l’espectacle recupera com a icona principal, l’Ésser del Mil·lenni: “una icona que ens estimem, és de les coses més maques que hem fet mai i reflecteix com cap altre l’esperit de la ciutat”. La figura, de 15 metres d’alçària, “prendrà vida” uns minuts abans de la mitjanit amb la col·laboració especial dels Castellers de Sants i d’un centenar d’actors que dotaran de músculs, sang, pell i cor l’ésser.

El moment més emotiu serà, però, quan faltin pocs segons per al canvi d’any. En unes pantalles es projectarà la imatge d’un rellotge que anirà marcant el compte enrere. Per cada campanada, esclatarà un “volcà de focs d’artifici” que culminarà amb “una gran explosió”. S’espera que sigui “una imatge impactant”, que surti en els grans resums televisius d’arreu del món. Aquest és almenys el propòsit: consolidar la marca Barcelona.

L’alcalde, Xavier Trias, confia que la festa tingui continuïtat també el 2014 i en anys posteriors. L’Ajuntament, però, no hi posarà diners. El cost total, de 400.000 euros, l’assumiran sobretot els dos grans patrocinadors de l’acte, Damm i Telefónica, si bé Fira de Barcelona i el Gremi d’Hotels també en pagarà una part. Per la seva banda, Mercabarna hi aportarà el raïm, encara que no s’ha concretat ni la quantitat ni com es distribuirà entre els milers de persones que es preveu que acudeixin a l’avinguda de la Reina Maria Cristina.