Jordi Portabella va donar suport a la investidura a l'alcalde, en el Programa d'actuació municipal i, divendres, per primer cop, dirà també "sí" a un pressupost de Trias. Un suport numèricament insuficient, però que ha servit als republicans per esgarrapar el compromís de preus públics com el Bicing, el Zoo o les escoles bressol, que no s'apujaran més de l'IPC, l'1,5%, quan el govern els volia més cars. A això cal sumar-hi el pacte per crear una empresa pública d'energia i una cooperativa de ferralla per inserir laboralment els qui ara viuen en assentaments. També es buscarà un acord amb el "banc dolent" perquè cedeixi pisos per a emergències socials. L'entesa inclou recuperar plans d'ocupació i noves condicions en els contractes de l'Ajuntament per afavorir petites i mitjanes empreses. JORDI PORTABELLA, president del Grup Municipal d'ERC+Dcat+Rcat "El motiu pel qual estem disposats a pactar els pressupostos no és per un acostament ideològic amb CiU sinó per un acostament a la ciutadania. Els partits que no votaran el pressupost no sé què diran als seus veïns." L'acord amb Esquerra no permetrà aprovar els comptes al ple amb majoria i, per tant, tampoc no salvarà Trias de la qüestió de confiança. Servirà, això sí, per acompanyar el govern i combatre les crítiques dels qui el veuen aïllat políticament.

El president de la coalició, Jordi Portabella, ha parlat de “responsabilitat política”. “Com ho explicaran als seus votants la resta de partits?”, s’ha preguntat Portabella. Unitat per Barcelona ha anunciat que donarà el “sí” als comptes municipals per a 2014, que es votaran en el plenari d’aquest divendres. Un vot a favor supeditat a diversos acords com ara no incrementar els preus públics per sobre de l’IPC, -la previsió n’és de l’1,5%-, crear una empresa pública d’energia, acordar amb la Sareb la cessió temporal de pisos buits per a lloguer d’emergència social i crear una cooperativa de ferralla com a alternativa per facilitar la inserció sociolaboral de les persones de l’assentament del carrer de Puigcerdà.

La resta de l’oposició ha coincidit a assenyalar que l’impacte de les mesures pactades per ERC i CiU serà “nul”, en paraules del president del PP, Alberto Fernández Díaz. El líder popular creu que el pacte és “la confirmació de la subordinació de Trias a l’acord del senyor Mas i el senyor Junqueras”. En la mateixa línia s’ha expressat el president del Grup Municipal del PSC, Jordi Martí, que ha reclamat que “Barcelona deixi de ser un instrument subsidiari a les vicissituds del país. Barcelona hauria de ser un terreny de joc paral·lel”. El president del Grup Municipal d’ICV-EUiA, Ricard Gomà, considera que, tot i el pacte, el fet d’haver de recórrer a la qüestió de confiança és “l’expressió de l’aïllament polític del govern, d’un alcalde que és incapaç de trobar majories i que ha de recórrer a una filigrana jurídica deslligada de qualsevol lògica política”.