El govern assegura que en el cas Aurora ha actuat amb prudència però alhora exigència en la investigació judicial. Diu que des dels fets hi ha hagut diàleg de Trias amb el conseller d'Interior i del primer tinent d'alcalde amb el director de la Policia. Les explicacions de Joaquim Forn NO han convençut la majoria de l'oposició, que ha acusat l'alcalde d'amagar-se. Un silenci, adverteixen, que fomenta judicis paral·lels. ASSUMPTA ESCARP, regidora del PSC "No hauria de voler saber l'alcalde de les persones des del primer moment i no hauria de voler explicar? Donar la cara, en general, és la defensa de les persones per un alcalde que s'ha volgut posar aquest nom" ALBERTO VILLAGRASA, regidor del PP "El alcalde ha sido el gran ausente en este desgraciado caso. Un silencio demasiado largo para una persona que tiene que liderar un ayuntamiento y una ciudad como Barcelona". JOAQUIM MESTRE, regidor d'ICV-EUiA "Si el senyor Trias no sap fer d'alcalde, potser s'ho ha de plantejar, potser s'ho ha de plantejar. Perquè l'alcalde durant totes aquestes setmanes ni ha sabut fer d'alcalde, ni ha fet d'alcalde". JOAN LAPORTA, regidor d'ERC+Dcat+Rcat "El que sí que hem pogut apreciar des d'Unitat per Barcelona és que s'ha usat aquest cas per fer molta demagògia política". JOAQUIM FORN, tinent d'alcalde de Seguretat i Mobilitat "Nosaltres volem que se'n depurin responsabilitats si n'hi ha. Serem els primers a demanar-les. Però el que no podem fer és judicis paral·lels o judicis sobre fets que mai estan provats, que estan provats a mitges o que són mitges veritats". El cas centrarà de nou, amb tota probabilitat, el Consell de Seguretat Urbana, òrgan amb partits, cossos policials i entitats, que es reunirà el proper 3 de desembre.

Des del Grup Municipal del PSC, Assumpta Escarp, ha acusat el govern municipal de “minimitzar i dissimular” el cas Aurora. Escarp ha criticat que la primera valoració de l’alcalde va arribar 20 dies després de la mort de Juan Andrés Benítez. La socialista afegeix que la manca de transparència ha donat peu a judicis paral·lels.

Alberto Villagrasa (PP) ha tirat en cara a Xavier Trias que “ha estat el gran absent d’aquest cas”. També ha lamentat que l’executiu no convoqués consell de seguretat local, com es va demanar des de l’oposició. El primer tinent d’alcalde, Joaquim Forn, hi ha respost que s’ha preferit celebrar una comissió extraordinària perquè sigui oberta als mitjans de comunicació.

Joaquim Mestre (ICV) ha enumerat altres “actuacions inacceptables” dels Mossos d’Esquadra al districte de Ciutat Vella: la detenció del periodista Bertran Cazorla i la batuda policial en diversos locals d’oci nocturn del Raval. Mestre ha criticat la indiferència, opacitat i silenci durant un mes de l’Ajuntament després dels fets del carrer de l’Aurora. Per això, ha retret que aquest divendres, Joaquim Forn ha comparegut “arrossegat pels fets i per l’oposició”.

Forn ha defensat que des de l’Ajuntament han optat per la prudència i per fugir dels judicis prematurs i ha deixat clar que “no podem fer cap tesi sobre una investigació que encara està oberta”. Assegura que, tot i aquesta política comunicativa, no s’han quedat de braços plegats i el govern municipal ha contactat des del primer dia amb el director dels Mossos d’Esquadra, Manel Prat, i el conseller d’Interior, Ramon Espadaler.

La Guàrdia Urbana va atendre Juan Andrés Benítez el 4 d’octubre

Tal com va fer el conseller d’Interior, Ramon Espadaler, davant la comissió parlamentària d’aquest dijous, Joaquim Forn ha exposat la cronologia de la nit del 5 d’octubre. El primer tinent d’alcalde ha afegit que la Guàrdia Urbana va atendre Juan Andrés Benítez el dia abans de la detenció. Els treballadors del metro van alertar als agents que hi havia un home perdut i desorientat a l’estació de la Barceloneta. Els policies municipals hi van acudir a les 21.55 h i van identificar Benítez, que va reconèixer que havia consumit alguna substància. La patrulla el va acompanyar a casa, al número 16 del carrer de l’Aurora.