En el dictamen sobre les ordenances fiscals i el pressupost de 2016, el Consell de Ciutat afirma que la responsabilitat de no poder aprovar les taxes i impostos per a l’any que ve ni els comptes “recau en tots els grups, però en major mesura en l’equip de govern”, que creu que “hauria d’haver esgotat totes les vies de diàleg i negociació” per a l’aprovació inicial dels pressupostos. L’òrgan consultiu considera que “s’ha desaprofitat l’oportunitat financera de l’Ajuntament”, i assegura que a curt i mitjà termini “tindrà efectes danyosos”.

En l’escrit de conclusions, el Consell de Ciutat recomana a govern i oposició que dialoguin per arribar a consensos. També reclama que els comptes no siguin “moneda de canvi ni objecte de negociacions parcials que comporten contrapartides polítiques”. L’òrgan de participació afegeix que la manca de pressupost “afecta la imatge de Barcelona davant la ciutadania”, i que equival a crear “una percepció de paràlisi econòmica i social”.

Al·legacions al pressupost

En el tram final del debat, els grups han pres la paraula. Des de l’oposició, Àngels Esteller (PP), Marilén Barceló (C’s), Raimond Blasi (CiU) i Trini Capdevila (ERC) han coincidit a l’hora de retreure al govern falta de voluntat per dialogar. Des de la CUP, Josep Garganté ha dit que el pacte BComú-PSC va “tocar” la confiança en el govern. El primer tinent d’alcalde ha dit que el govern ha acceptat més de la meitat de les al·legacions que l’oposició ha presentat als comptes aquesta setmana.