ELOI BADIA, regidor de Presidència "Sortim amb uns preus que van dels 2.400 als 4.700 euros. Per tant, fins i tot en la nostra forquilla més alta estem molt per sota d'aquesta mitjana de Barcelona. Un servei estàndard de sis sales és viable. Si finalment són vuit o són nou ja ho acabarem de decidir. Però el que sí que és veritat que creiem que hi haurà un efecte de referència i segurament hi haurà una major afluència d'usuaris d'aquest servei que obligui a la resta a replantejar la seva política tarifària."

De les tres tarifes que te previstes oferir, el govern municipal vol que la més alta se situï als 4.700 €, un nivell de preus que Badia ha assegurat que “ja està per sota dels 6.200 € de mitjana” que costen els enterraments a la ciutat. Amb aquesta forquilla de preus -que oscil·larà entre els 2.400 i els 4.700 €-, l’executiu vol rebaixar en global els preus un 30 %, tot i que Badia ha assegurat que “la tarifa estàndard podria arribar a ser un 200 % mes barata” que els preus de mercat. Aquestes tarifes, però, no inclouen el cost de l’enterrament o de la incineració, que està al voltant dels 400 o 500 €.

Pel que fa a la dimensió de l’empresa, el regidor de Presidència ha explicat que inicialment “s’han modelitzat sis sales de vetlla”, de les quals quatre quedarien per a ús municipal i dues estarien en règim de lloguer. Tots els grups de l’oposició han advertit que quatre sales no són suficients: “Podran influir sobre les que ja hi ha a la ciutat, que estan al 50 % d’ocupació?”, s’ha preguntat la regidora de CiU Sònia Recasens. En aquest sentit, Badia ha instat els grups a treballar “si creuen que ha d’haver-hi més sales”.

Cementiris de Barcelona la gestionarà

Amb el vot a favor del govern i l’abstenció de tota l’oposició, la Comissió de Presidència ha iniciat els tràmits per crear la funerària municipal, que el govern vol que estigui gestionada per Cementiris de Barcelona. Tot i això, Badia ha afirmat que seran dues entitats independents: “Cementiris de Barcelona ha de tenir la seva unitat de negoci separada de la dels serveis funeraris”.

Està previst que el nou servei funerari s’ubiqui a Montjuïc i, tot i que la data marcada al calendari perquè comenci a funcionar és el 2019, Badia ha dit que es podria avançar a 2018. Paral·lelament, la Comissió de govern aprovarà aquest dijous una nova ordenança de cementiris per “obrir el sector” a nous competidors.