El conseller de la Presidència, Jordi Turull, assegura al documental que el govern català vol complir el mandat sortit del referèndum d’una manera “dialogada i civilitzada”. Explica que “mai no s’hauria imaginat l’escenari de brutal repressió” que s’està produint i posa com a exemple d’aquesta repressió l’empresonament de Jordi Sànchez i Jordi Cuixart per un tribunal “incompetent” i sobre una acusació “inexistent”.

Per l’expresident de la Generalitat i actual president del PDeCat, Artur Mas, la solució ideal al conflicte actual seria un referèndum pactat “a l’estil britànic-escocès o canadenc-quebequès perquè és una opció legal, vinculant i que permet comptar els del ‘sí’ i els del ‘no'”. Qualifica de “persecució en tota regla” per part de l’Estat l’empresonament dels Jordis i la multa que li ha imposat el Tribunal de Comptes pel 9-N. Sobre si va influir en el discurs del president Puigdemont del 10 d’octubre assegura que va ser al seu costat, “com altres persones”, i que es va sentir identificat amb les paraules de Puigdemont.

L’exdiputat de la CUP David Fernàndez també creu que la solució ideal al moment actual seria un referèndum pactat. Assegura que la resistència civil que hi ha actualment a Catalunya és molt sòlida i qualifica de “miracle de l’Estat espanyol” el fet que en formin part persones de sensibilitats polítiques molt diverses. No es veu capaç de predir com i quan acabarà el procés i diu que seria “incaut” assegurar que serà passat demà.

El dipitat de Ciutadans al Parlament Carlos Carrizosa assegura al documental que Catalunya està “malalta d’un virus que consisteix en un nacionalisme que ha impregnat la societat per ocultar els problemes amb una bandera”. I assenyala com a principal símptoma d’aquest virus l’incompliment de les lleis per part del govern català. Creu que la solució al problema actual és convocar unes eleccions autonòmiques per canviar els interlocutors actuals. Considera que en uns nous comicis els suports als partits independentistes caurien.

A ‘PATRIAS(S)’ Queco Novell també s’entrevista amb el delegat del Govern espanyol, Enric Millo. Per ell la solució és el diàleg i la negociació dins del marc de la legalitat vigent. Rebutja un referèndum perquè, diu, no soluciona el conflicte i genera un resultat amb perdedors i guanyadors. Sobre l’actuació policial de l’1 d’octubre, Millo diu que els cossos policials van actuar proporcionalment i professionalment. Ho demostra el fet, assegura, que només hi va haver quatre persones hospitalitzades dels 2.300.000 que van sortir a votar. També diu que es va utilitzar la força en 13 col·legis electorals i que els agents ho van fer per poder sortir dels centres.

El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, que també participa en el documental, creu que la solució al conflicte català rau en una reforma constitucional que converteixi Espanya en un “estat federal, plurinacional, pluricultural i plurilingüe”. Diu que és l’opció que defensa el PSOE que, per primer cop, ha convençut el PP perquè abordi una reforma constitucional. Assegura, també, que, actualment no acceptaria una declaració d’independència perquè no hi ha una majoria independentista a Catalunya. Si això canviés en un futur, diu, “com a demòcrata no tindria cap altre remei que acceptar-ho”.

L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, considera que l’orgull d’una banda i l’altra no hauria d’impedir el diàleg, “que és l’obligació de tot governant”. Aposta per asseure’s a negociar “cedint posicions i sense presses ni amenaces”. Sobre la posició dels comuns, diu que estan perfectament definits i assegura que el fet que no es trobin als extrems en els quals s’ha polaritzat el debat no significa que no tinguin una posició pròpia.