El govern català ha anunciat que recorrerà tant al Tribunal Constitucional com al Suprem per intentar frenar l’aplicació de l’article 155, en un intent d’esgotar totes les vies judicials però sense gaire “esperança”, segons Turull. Es presentaran, d’una banda, un conflicte de competències i recurs d’empara al TC, i de l’altra, un contenciós administratiu al Tribunal Suprem per demanar que es declari nul l’acord el Consell de Ministres per desplegar aquest article de la Constitució. A més a més, tant el president com els 13 consellers del govern presentaran un recurs per intentar frenar la seva destitució, tal com preveuen les mesures desenvolupades pel govern central.

En total, per tant, es presentaran 17 recursos per intentar evitar que la proposta del Govern espanyol prosperi. Tot plegat, però, sense deixar de banda la via política. En aquest sentit, Turull ha remarcat que la resposta ha de ser unitària i per això ha evitat avançar-ne cap detall, al·legant que “són moments molt transcendents, són moments molt delicats”.

Els funcionaris del Departament de Cultura es planten

Els treballadors públics del Departament de Cultura han acordat en una assemblea “espontània” que només “reconeixeran” l’autoritat del president de la Generalitat i del govern català. D’aquesta manera, els empleats mostren el seu rebuig a l’aplicació de l’article 155, que implicaria la intervenció de totes les conselleries, entre les quals la de Cultura. A través d’un comunicat, han assegurat que no toleren “ser instrumentalitzats” ni “comptabilitzats com a part d’una majoria o minoria silenciosa”.