L’exministre grec de finances Yanis Varufakis és el principal impulsor d’aquesta nova xarxa, que no vol ser un partit sinó un “espai de confluència” de tothom que s’oposi al model actual d’Unió Europea, amb l’objectiu de consensuar “una agenda comú d’objectius, projectes i accions amb la fi de trencar amb el règim d’austeritat de la UE i democratitzar radicalment les institucions europees, tot posant-les al servei de la ciutadania”. La primera cita en aquesta agenda serà la presentació, el proper 9 de febrer a la berlinesa plaça de Rosa de Luxemburg, de Democracy in Europe Movement 2025 (DiEM25), un moviment que lidera Varufakis.

La setmana següent, el cap de setmana del 19 al 21 de febrer, hi ha convocada al Matadero de Madrid una conferència europea amb l’objectiu de plantejar “un pla B per a Europa”, és a dir, una alternativa sostenible i igualitària a les polítiques d’austeritat imposades els darrers anys des de les institucions europees. El punt de partida és un manifest que també reivindica la sobirania dels pobles europeus per decidir el seu futur. Fins ara ja han signat aquest manifest més de 200 polítics, intel·lectuals i activistes, com ara el director de cinema britànic Ken Loach, el lingüista estatunidenc Noam Chomsky, l’economista Juan Torres, l’expresidenta del Parlament grec Zoe Konstantopoulou o el portaveu del Comitè Internacional per a l’Anul·lació del Deute del Tercer Món, Éric Toussain, segons ha informat ‘El País’.

La conferència de Madrid ha estat organitzada des de Podem. Entre els signants hi ha eurodiputats tant d’aquesta formació com d’Esquerra Unida. També hi figuren alcaldes com el de Cadis, José María González, o la de Barcelona, Ada Colau, que l’octubre passat va poder parlar d’aquest projecte directament amb Varufakis durant la seva visita a la ciutat.