Ada Colau vol un pacte de govern a l'Ajuntament. En una conferència, aquesta tarda, al Col·legi de Periodistes, l'alcaldessa ha interpel·lat directament els partits d'esquerres del consistori, amb qui vol un acord de govern que hi doni estabilitat durant tot el mandat després de set mesos de minoria. L'oferta de Colau s'adreça als grups que van votar-li la investidura, Esquerra, PSC i la CUP, amb qui ja ha aprovat acords rellevants malgrat el clima electoral permanent dels últims mesos. El pacte de govern ha de permetre aplicar mesures com el Pla de barris, que Colau ha anunciat avui. Un projecte inspirat en la Llei de barris del tripartit, amb què preveu invertir 150 milions d'euros aquest mandat en els 15 barris més vulnerables i evitar, segons l'alcaldessa, una ciutat a dues velocitats. Colau ha dit que encara no té programada una reunió amb el nou president de la Generalitat, però espera que sigui aquest mes. L'alcaldessa ha confessat que Carles Puigdemont li va demanar que la trobada sigui de treball i no només protocol·lària.

El govern municipal vol sumar esforços amb els grups municipals d’esquerres, ERC, PSC i la CUP. En la tradicional conferència al Col·legi de Periodistes, Ada Colau ha demanat un acord de govern per “facilitar la governança” i per posar a la pràctica el nou model de ciutat que ha plantejat.

També ha obert aquesta porta la segona tinenta d’alcalde, Laia Ortiz, al programa ‘BTV+’ tot i que ha trobat les reticències de Jordi Coronas (ERC) i que la socialista Carmen Andrés ha posat com a condició l’aprovació dels pressupostos.

El Pla de barris, el principal repte del govern municipal

Un dels projectes vertebrals de l’equip d’Ada Colau és tirar endavant el Pla de barris. La iniciativa vol mitigar les desigualtats en una quinzena de barris de la ciutat en els pròxims 10 anys. Sobre el mapa de la ciutat, es vol aplicar en les zones on la vulnerabilitat social està més estesa, és a dir, l’eix Besòs, Ciutat Vella, la Marina i la Zona Franca i els barris de muntanya.

En el que queda de mandat està previst invertir-hi 150 milions d’euros per fer un abordatge transversal, fent front a factors diversos com els dèficits urbanístics, la baixa qualitat de l’habitatge o la manca d’equipaments. Ada Colau ha deixat clar que, en cap cas, aquest projecte no significa que no s’intervindrà a la resta de la ciutat, ja que es poden promoure polítiques generals.

L’eix Besòs, epicentre de la ciutat metropolitana

L’altre gran objectiu del govern municipal és “que la ciutat torni a mirar al Besòs”. Per això, Ada Colau proposa que el riu deixi de ser un límit amb altres ciutats de l’àrea metropolitana, Sant Adrià de Besòs, Santa Coloma de Gramenet i Montcada i Reixac. El primer pas per aconseguir-ho, ha explicat, serà reunir-se amb els alcaldes i alcaldesses d’aquests municipis per definir la regeneració d’aquest eix.

En espera d’una trobada de treball amb Puigdemont

Just l’endemà de la presa de possessió del nou president de la Generalitat, Cares Puigdemont, l’alcaldessa confia que es podran reunir abans que acabi el mes de gener. Colau afegeix que no es tractarà d’una reunió protocol·lària sinó de treball i ha recordat que totes dues administracions comparteixen temes que ara estan aturats.