Una vegada passats els darrers períodes electorals, l’alcaldessa, Ada Colau, va fer servir aquest dimecres la conferència anual al Col·legi de Periodistes per pressionar els partits d’esquerra i demanar-los que entrin al govern, “per donar-li estabilitat”.

Les reaccions no s’han fet esperar i el president del Grup Municipal d’ERC, Alfred Bosch, ha reconegut que la independència no serà un tema prioritari per debatre una possible adhesió republicana al govern de la ciutat. En aquest sentit, ha dit que la presència d’ERC al nou govern de la Generalitat no influirà en la presa de decisions. En tot cas, ha deixat clar que no entraran en un govern amb el PSC als qui ha titllat de “vella política”. Ha assegurat que això no lliga amb el missatge de canvi que hi va haver a les eleccions municipals.

El PSC diu que “no vetarà ningú”

Al seu torn, el president del Grup Municipal del PSC, Jaume Collboni, ha afirmat que no posaran línies vermelles ni vetaran ningú durant la negociació. Collboni considera que Barcelona necessita un govern d’esquerres el més ampli possible i que treballarà per aconseguir aquest objectiu encara que , ha dit, el PSC “no serà una crossa per ningú”. Davant del rebuig d’ERC, Collboni ha demanat als republicans que siguin coherents, ja que “mantenir una coalició d’esquerres a l’àrea metropolitana, i no a la ciutat de Barcelona em sembla poc coherent”, ha afegit.

CiU, C’s i PP veuen en “un retorn al passat”

Des de l’oposició, CiU, Ciutadans i el Partit Popular veuen en l’oferta de Colau als partits d’esquerra un retorn al passat amb la reedició dels tripartits. El portaveu del Grup Municipal de CiU, Joaquim Forn, no entén que Colau vulgui pactar amb els socialistes “a qui acusava de tots els mals de la ciutat fa dos dies”, i que “hagi trigat set mesos a oferir un pacte de govern i no tingui encara un model de ciutat a desenvolupar”.

Per la seva banda, des de Ciutadans, Carina Mejías, ha qualificat de “vella política” arribar a fer un tripartit a l’Ajuntament, i ha lamentat que la resta de partits puguin quedar exclosos del diàleg amb aquests pactes, i això afecti la pluralitat al consistori. El popular Alberto Fernández Díaz considera que pot ser una reedició dels tripartits de la Generalitat i l’Ajuntament i s’ha preguntat si “és aquesta la regeneració que va prometre Colau”.