El trencament intern a Unió Democràtica de Catalunya, produït per  les diferències entre els seus militants pel que fa al procés sobiranista de Catalunya, va derivar en la creació d’una nova formació, Demòcrates de Catalunya. La formació es va constituir el 12 de juliol de 2015 i mig any després presenta la seva representació a Barcelona.

La delegació barcelonina, Demòcrates de Barcelona, ha estat constituïda en un congrés fundacional en què les cares més conegudes eren Gerard Ardanuy, regidor de CiU a l’Ajuntament, i el portaveu nacional de la formació, Antoni Castellà, a més dels expresidents del Parlament català, Joan Rigol i Núria de Gispert.

Demòcrates es declara un partit inequívocament independentista, a la centralitat política i format a base de voluntaris que substitueixen els militants i l’estructura jeràrquica dels partits tradicionals.

Ardanuy ha explicat que la formació ja s’ha establert a tots els districtes de Barcelona i dibuixa un projecte perquè la ciutat esdevingui líder en tots els sectors i la capital de la república catalana.

Per la seva banda, Antoni Castellà ha assegurat que només de la meitat dels voluntaris que s’han adherit al projecte provenen d’Unió Democràtica i la resta és gent descontenta d’altres partits.

La renúncia de Duran i Lleida, esperada

L’anunci de la retirada de l’escena política del líder d’Unió, Josep Antoni Duran i Lleida, no ha estat una sorpresa per als membres de Demòcrates que ja n’ensumaven la dimissió. Una renúncia que respecten i que han considerat com la fi d’una etapa política, que precisament ha coincidit amb l’inici d’una nova singladura política a Barcelona.