El quart dia de campanya electoral de les eleccions del 12 de maig ha tingut com a protagonista el president del Govern, Pedro Sánchez. En una compareixença a La Moncloa, Sánchez ha comunicat la decisió de continuar en el càrrec i ha volgut deixar clar que ha decidit “seguir amb més força, si és possible, al capdavant de la presidència del Govern d’Espanya”. Aquestes paraules han sacsejat la campanya. Tots els partits, excepte el PSC i Comuns, han criticat durament la compareixença del president.

Illa celebra la decisió

El candidat del PSC, Salvador Illa, és qui més ha celebrat la continuïtat de Sánchez al capdavant del Govern. Ha afirmat que “és la millor decisió per a tots, en especial per a Catalunya, i també per al conjunt d’Espanya”. Creu que amb la reflexió del líder del PSOE s’ha “engegat” un moviment de “resistència” a la política que no té “cap tipus de límit” ni “escrúpol”, però no ha concretat quines mesures o iniciatives legislatives es podrien derivar a partir del gest de Sánchez.

ERC denuncia “la comèdia i la cortina de fum” de Sánchez

El cap de llista d’ERC, Pere Aragonès, ha denunciat “la comèdia i la cortina de fum” de Pedro Sánchez. En una compareixença des de la seu del partit, l’ha acusat de jugar amb els sentiments de la gent i d’haver fet un “acte electoral” durant cinc dies. El cap de llista republicà també ha criticat que el PSC s’hagi agafat cinc dies “de vacances”. “Si aquest és l’estil d’Illa, no convé a Catalunya que presideixi la Generalitat”.

Turull acusa Sánchez d'”utilitzar el patiment de l’assetjament”

Junts + Puigdemont per Catalunya ha acusat Pedro Sánchez d'”utilitzar les emocions sobre el patiment que representa un assetjament mediàtic indigne per fer tacticisme electoral” i “interferir en les eleccions catalanes”. Així ho ha denunciat aquest dilluns Jordi Turull en una declaració institucional sense preguntes des d’Argelers (el Rosselló), perquè Carles Puigdemont ha suspès els actes de campanya per la mort de la seva mare. “La democràcia espanyola fa anys que recula, però també ho fa amb la complicitat del PSOE”, ha sentenciat.

La CUP denuncia una “ingerència política” del PSOE en les eleccions catalanes

Per la seva banda, la CUP ha denunciat una “ingerència política” del PSOE en les eleccions catalanes. Així ho ha defensat aquest dilluns la cap de llista dels anticapitalistes, Laia Estrada, en una roda de premsa en què ha instat ERC, Junts i els comuns a “recuperar l’agenda nacional i social pròpia”. “Pedro Sánchez s’està mostrant com una víctima de les clavegueres de l’Estat. No ho neguem, però el PSOE quan li ha interessat ha utilitzat aquestes mateixes clavegueres”, ha etzibat Estrada.

Vox diu que Sánchez ha reafirmat “el seu cop contra l’estat de dret”

Des de Madrid, Vox ha assegurat que Sánchez ha reafirmat “el seu cop” contra l’estat de dret actuant com un “aprenent de tirà”. Santiago Abascal ha dit que “en aquest escenari extrem provocat per un aprenent de tirà és exigible a la direcció nacional del PP que trenqui tota negociació, molt especialment al Consell General del Poder Judicial, i que trenqui qualsevol mena d’acord amb el Govern espanyol”, ha remarcat.

Ciutadans diu que Sánchez “és una estafa”

El candidat de Cs, Carlos Carrizosa, ha carregat durament contra el discurs del president i li ha retret que hagi tingut tot un país pendent d’ell en un “moviment de triler” i d’haver posat al davant els seus interessos personals. “Jo no et crec, ets una estafa”, ha etzibat. El líder de Cs també ha admès que tenia “l’esperança” que Sánchez abandonés la presidència i “Espanya pogués recosir les ferides que ell mateix ha provocat”.

El PP carrega contra el president espanyol

Pel candidat del PP, Alejandro Fernández, ha quedat clar que “per a Sánchez no són els jutges els que poden condemnar Puigdemont o processar la seva dona. Això només ho pot decidir ell i ningú més que ell”, ha publicat a X. “Perquè només ell sap què és digne i just”, ha afegit.

Albiach creu que “s’ha d’acabar d’una vegada per totes amb el ‘lawfare'”

La candidata de Comuns Sumar a presidenta de la Generalitat, Jéssica Albiach, ha assegurat, en canvi, que “és el moment d’acabar d’una vegada per totes amb el ‘lawfare'” a l’Estat. Per a l’aspirant a la Generalitat, la decisió de Sánchez ha deixat “molta gent alleugerida perquè el govern de coalició continuarà”, però aquests dies de reflexió des de dimecres passat han deixat “desconcertats” molts ciutadans, ha dit. Alhora, ha instat l’executiu espanyol a “reaccionar” i impulsar “una veritable regeneració democràtica”: “Ha de governar a l’ofensiva”.

Denúncies a la JEC i propostes d’alguns candidats

En el quart dia de campanya electoral, també destaquen les denúncies que han fet arribar a la Junta Electoral Central els d’ERC, Ciutadans i PP. Consideren que l’entrevista del president espanyol a TVE és electoralista, així com la seva compareixença i l’enquesta flaix del CIS. Des de Junts han apujat el to contra el PSOE: “Cal que recordem els GAL? L’aplicació del 155? Els cops de porra?”. Mentre que els comuns d’Albiach han assegurat que la garantia d’un govern progressista són els comuns i no un PSC “que arriba tard”. La CUP ha proposat una distribuïdora pública en pro de la pagesia i l’alimentació. I Vox ha proposat eliminar impostos propis com a antídot de “l’infern fiscal”.

Què vols saber de les eleccions a Catalunya 2024?