Pedro Sánchez finalment no dimiteix com a president del Govern espanyol. El cap de l’executiu central ha comunicat la seva decisió en una declaració institucional des del palau de La Moncloa, on ha volgut deixar clar que ha decidit “seguir amb més força, si és possible, al capdavant de la presidència del govern d’Espanya”. “Aquesta decisió no és un punt i seguit: és un punt i a part. Assumeixo el vostre compromís de treballar sense descans“, ha afegit.

L’anunci de Sánchez ha arribat cinc dies després de la carta que va fer pública el mateix Sánchez, en què va anunciar un període sense cap aparició pública per reflexionar sobre què fer amb el seu futur polític. Això, després de l’obertura de diligències contra la seva dona, Begoña Gómez, per un presumpte delicte de tràfic d’influències, arran d’una denúncia de Manos Limpias. El president espanyol ha fet una crida a la societat: “Demano que tornem a ser exemple per a un món ferit, perquè els dolents que ens afligeixen formen part d’un moviment mundial regressiu“.

Sánchez demana posar fi al “fang” cap a terceres persones

En aquest sentit, el líder socialista demana mostrar al món “com es defensa la democràcia” i posar punt final al “fang”. Manos Limpias. Per això, ha llançat una advertència: “Si consentim que la contesa partidista significa generar odi cap a terceres persones, no val la pena. Si permetem que les mentides substitueixin el debat respectuós basat en evidències, no val la pena”, ha insistit.

En aquesta mateixa línia, ha volgut ser clar: “Per molt alt que sigui, no hi ha honor que justifiqui el patiment de les persones que un estima més. […] O diem prou o aquesta degradació de la vida pública determinarà el nostre futur condemnant-nos com a país.”

Pedró Sánchez denuncia una “estratègia d’enderrocament”

Pedro Sánchez va anunciar dimecres passat que es donava un temps per reflexionar després que un jutge de Madrid obrís diligències a la seva dona arran d’una denúncia de Manos Limpias. La decisió judicial va generar un fort impacte en el president espanyol i líder del PSOE, que hores després de la notícia va publicar una carta a les xarxes socials denunciant una “estratègia d’assetjament i enderrocament” cap a ell i la seva dona.

No soc cap ingenu. Soc conscient que denuncien Begoña no perquè hagi fet alguna cosa il·legal, ells saben que no hi ha cas, sinó perquè és la meva dona”
Pedro Sánchez, en la carta de dimecres

L’hermetisme al voltant de Sánchez

Durant aquests cinc dies sense cap aparició pública hi ha hagut actes de campanya de les eleccions catalanes del 12-M, on Sánchez estava convocat, i també el Comitè Federal socialista, dues grans cites en què el líder socialista no es va presentar. De fet, des de dimecres hi ha hagut un hermetisme quasi total al voltant de Pedro Sánchez.

Des que el president va anunciar la seva decisió de reflexionar, el líder del PSOE ha rebut el suport de tota l’esquerra —Sumar, Podem o ERC, entre d’altres—, dels sindicats majoritaris i de noms rellevants de l’esquerra com l’expresident José Luis Rodríguez Zapatero. En paral·lel, la dreta l’ha acusat de victimisme, d’exercir una actitud sentimental poc professional i pròpia del “chavisme” i de posar en el punt de mira a la justícia i els mitjans de comunicació.