El segon dia de campanya per les eleccions a Catalunya ha estat marcat pels dies de reflexió personal que s’ha agafat el president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, per valorar el seu futur polític i una possible renúncia del càrrec.

Illa demana a Sánchez que l’acompanyi “el més aviat possible”

El candidat socialista, Salvador Illa, ha fet campanya aquest dissabte des de Madrid, on ha tingut lloc el comitè federal del PSOE. Envoltat de tots els barons del partit, ha demanat a Pedro Sánchez que no dimiteixi i ha afirmat que “res em faria més il·lusió que comptar amb la teva presència, el teu suport i la teva participació”. Unes hores més tard, en un acte a Reus, ha defensat que Catalunya ha patit “una dècada perduda” per l’independentisme i que gràcies a l’actual president espanyol “Catalunya està millor que fa uns anys en matèria de convivència, perquè hem fet política de diàleg i ha donat resultats”.

ERC alerta d’un possible pacte PSC-PP

El president en funcions, Pere Aragonès, ha acusat el PSC i Salvador Illa de tenir intenció de fer “el mateix que va fer a Barcelona” per obtenir la presidència de la Generalitat amb els vots a favor del PP. “Necessitem una clara majoria perquè si poden, ho faran”, ha avisat. El cap de llista d’ERC també ha lamentat els incompliments pressupostaris dels governs de Madrid amb qüestions com les Rodalies.

Puigdemont acusa Illa d’anar a Madrid a “rebre instruccions”

El candidat de Junts + Puigdemont per Catalunya, Carles Puigdemont, ha retret a Salvador Illa que hagi anat a fer campanya a Madrid i ha remarcat que “a nosaltres no ens cal anar a rebre instruccions ni a rebre raspallades, ni posar-nos al servei de cap partit”. Puigdemont ha avisat que alguns partits volen “espanyolitzar les eleccions” i fer que se centrin “en el futur del PSOE”.

Els comuns proposen una tarifa plana del transport públic

En un acte al Baix Llobregat, Comuns-Sumar ha proposat un abonament de transport públic per 30 euros mensuals que permeti moure’s lliurement per tot Catalunya. La cap de llista, Jéssica Albiach, ha recordat que alguns líders de Podem ja s’han sentit perseguits per alguns òrgans de l’estat. En un acte sobre polítiques feministes a Barcelona, Ada Colau ha acusat el PSOE d’haver estat “absolutament tolerant amb el ‘lawfare'” i els ha etzibat que “si ara els ha tocat a ells, em sap greu”.

La CUP demana “coherència” a PSC, ERC i Junts

Des de les Terres de l’Ebre, la CUP ha acusat el PSC, ERC i Junts de no fer el mateix discurs des dels òrgans centrals de Barcelona i des de comarques o alcaldies que ostenten i s’han situat com a “única garantia per no supeditar-se als governs de l’estat”. La cap de llista, Laia Estrada, també ha acusat els anteriors governs de la Generalitat de “gestionar el territori al servei d’uns quants” amb projectes com el Hard Rock o el transvasament del riu Ebre.

VOX acusa PSC i PSOE de crear “cortines de fum”

El candidat de VOX, Ignacio Garriga, ha lamentat que el partit socialista estigui intentant generar “cortines de fum” per centrar la campanya en els seus problemes i els seus líders. En una visita a la Feria de Abril, que aquests dies se celebra al recinte del Fòrum, Garriga ha demanat “que els protagonistes siguin els problemes que pateixen els catalans per culpa del socialisme i el separatisme, com la inseguretat i la manca de llibertat”, i ha demanat a Sánchez que “deixi la Moncloa”.

Ciutadans marca diferències amb PSC i PP

El partit taronja ha fet un acte al Saló del Tinell de Barcelona, on ha alertat que el PSC està forjant “un nou tripartit” amb Esquerra i els comuns. Més tard, des de la Feria de Abril, Carlos Carrizosa també ha advertit d’un possible pacte entre el PP i Junts a Madrid per fer president Feijóo perquè “si ha de veure Puigdemont com a respectable, l’hi veurà; i si ha d’estudiar l’amnistia, l’estudiarà”.

El PP promet rebaixar impostos

Alberto Fernández ha fet campanya amb el president del PP, Alberto Núñez Feijóo, en dos mítings amb militants a Tortosa i Ulldecona. El candidat del PP català ha promès que eliminarà l’impost de successions i de patrimoni i vaticina que amb incentius fiscals tornaran les empreses que van marxar els mesos previs al referèndum del 2017. A banda, Feijóo ha avisat Sánchez que “o marxa ara o el faran marxar a les urnes”.

Què vols saber de les eleccions a Catalunya 2024?