La cursa cap a les eleccions del 12 de maig ja està en marxa. Aquest dijous al vespre, els candidats a presidir la Generalitat han fet els actes d’inici de campanya. Alguns han estat a Barcelona i d’altres, a indrets com Reus, Sabadell i Argelers. La campanya electoral, però, començarà oficialment aquest divendres, 26 d’abril, a les 0 h.

Els propers 15 dies una de les principals incògnites serà si es reeditarà la majoria absoluta independentista, que necessita sumar 68 escons, davant d’un PSC que les enquestes fan guanyador. Precisament, durant aquests dies també ressonarà als mítings la decisió de Sánchez de prendre’s un recés per sospesar si plega o no. I és que l’inici de campanya ha començat enmig d’una gran sacsejada política per l’anunci del president espanyol.

Barcelona, Sabadell i Argelers: alguns dels inicis de campanya

Els primers sondejos pronostiquen que el socialista Salvador Illa guanyarà les eleccions amb avantatge i que Junts i ERC es disputaran la segona posició, amb Carles Puigdemont i Pere Aragonès al capdavant respectivament. Mentre Illa ha donat el tret de sortida a la campanya des de Sabadell (amb l’absència destacada de Pedro Sánchez, que havia anunciat que acompanyaria Illa abans d’anul·lar tota la seva agenda), Puigdemont ha fet una crida per mobilitzar els seus des d’Argelers, a la Catalunya Nord, ja que encara no pot trepitjar Catalunya. Aragonès, en canvi, ha engegat la campanya a Barcelona.

Segons el CIS, el PP Català, liderat per Alejandro Fernández, escalaria posicions fins a ser quarta força. Fernández ha fet l’acte d’inici de campanya des de Castelldefels. Al darrere dels populars quedaria Vox, que torna a presentar-se amb Ignacio Garriga i ha engegat campanya a Barcelona. Comuns Sumar ho ha fet des de Reus, amb Jéssica Albiach com a cap de cartell, i la CUP, des de Barcelona amb Laia Estrada.

Ciutadans, liderat per Carlos Carrizosa, que es quedaria fora del Parlament, segons el mateix sondeig, també ha començat la campanya a Barcelona.

El 10 de maig, fi de campanya

El divendres 10 de maig serà l’últim dia de la campanya electoral i l’endemà, l’11 de maig, la jornada de reflexió. Al davant queden dues setmanes en què el Hard Rock, el quart cinturó, l’ampliació de l’aeroport, l’auge de l’extrema dreta i l’amnistia i el possible retorn de Puigdemont seran algunes de les qüestions que segur que ocuparan bona part dels mítings electorals.

Què vols saber de les eleccions a Catalunya 2024?