Queden només quatre dies per acabar la campanya electoral de les eleccions del 12-M i les diferents formacions encaren els darrers actes amb l’objectiu de mobilitzar l’electorat el proper diumenge. La majoria dels partits han adreçat els seus missatges als votants més indecisos per aconseguir els màxims suports el proper diumenge i d’altres han presentat propostes en matèries com habitatge i economia.

El PSC proposa un pla per atreure empreses

El candidat del PSC, Salvador Illa, ha plantejat un pla per “atreure, conservar i recuperar” empreses a Catalunya. En un acte organitzar per ‘El Periódico’, ha subratllat que hi ha 4.000 empreses que van treure la seu social de Catalunya arran del procés que encara no han tornat i es proposa que tornin al país. Segons el socialista, això es fa “amb estabilitat, sense amenaces i agilitzant l’Administració pública”. També sobre l’àmbit econòmic, Illa rebutja que Catalunya sigui “un infern fiscal” però creu que tampoc no pot ser “un paradís”. “Ha de ser un purgatori”, ha seguit amb el símil. D’altra banda, ha insistit que és “factible” un govern dels socialistes en solitari però ha demanat als altres partits que no el bloquegin.

Esquerra diu que és el partit que pot “aconseguir més acords”

El candidat d’ERC, Pere Aragonès, ha afirmat que el seu partit és la formació que pot “aconseguir més acords” i aglutinar més consensos. En una entrevista aquest dimarts al matí a la Cadena SER, Aragonès ha assegurat que a Catalunya la majoria de la gent vol polítiques progressistes, però també aposta pel catalanisme i pel dret a decidir”. Per això, reconeix “amb tota la modèstia” que ERC representa aquesta ciutadania. Pel candidat d’ERC, “el PSC actual és el menys catalanista de la seva història i el que està més a la dreta”.

Puigdemont diu que “necessitem immigració”

En una roda de premsa organitzada per l’Agència EFE aquest dimarts a Argelers, Carles Puigdemont ha defensat que Catalunya “té necessitat d’immigració” en els pròxims anys. “Els discursos de zero immigració no estan basats en cap raó ni realisme”, ha assegurat. Ara bé, el candidat de Junts+ també ha denunciat que “la gestió que ha fet l’Estat espanyol dels fluxos migratoris no ha estat la correcta”. I ha posat el focus en els drets i deures, especialment en l’accés a l’aprenentatge de la llengua catalana. D’altra banda, sobre un eventual govern liderat per ell, Puigdemont ha descartat oferir a la CUP que hi entri, argumentant que els mateixos anticapitalistes ho rebutjarien. “La conversa duraria segons”, ha admès.

Comuns Sumar retreu a Junts que sigui “dòcil” amb Aliança Catalana

Comuns Sumar ha retret aquest dimarts a Junts que sigui “contundent” amb Vox i “dòcil” amb Aliança Catalana. Ho ha dit el candidat per Girona, Eloi Badia, a Salt (el Gironès), on ho ha titllat de “vergonya”, equiparant els discursos de les dues formacions i recordant que estan plens “d’odi, racisme i xenofòbia”. “El problema no és només que l’extrema dreta faci aquests discursos, sinó que altres partits els vegin amb simpatia”, ha insistit. D’altra banda, el candidat a les eleccions europees, Jaume Asens, ha reivindicat el seu partit com l’alternativa progressista a un “govern de l’asfalt” de PSC i Junts, i ha recordat que els comuns es presenten com una opció “netament d’esquerres”.

El PP posa condicions a un acord amb el PSC

El candidat del PPC, Alejandro Fernández, ha posat condicions a un eventual acord amb Salvador Illa (PSC). Primer ha demanat “confiança i serietat” i també “obrir una nova etapa i enviar l’independentisme a l’oposició. “Això ha de significar la ruptura de tots els acords amb el separatisme perquè si no estaríem entregant a terminis a l’independentisme la presidència de la Generalitat”, ha matisat en un esmorzar informatiu al Barcelona Tribuna. En preguntar-li per com podria el popular tenir confiança amb Puigdemont, Fernández ho ha vinculat a “un procés d’osmosi que transformés en Miquel Roca” l’expresident.

Ciutadans també posa condicions al PSC

El candidat de Ciutadans, Carlos Carrizosa, preveu investir com a president de la Generalitat el candidat del PSC, Salvador Illa, si es compromet a no assumir “acomplexadament el discurs de l’independentisme”. No obstant això, també ha posat com a condició que Illa accepti algunes propostes de Cs: “Ha ajudat l’independentisme a collar el castellà a les escoles, ha estat partícip del fracàs de l’educació i molt ho hauria de canviar tot el senyor Salvador Illa per obtenir el suport de Cs”, ha dit en una entrevista d’Europa Press.

Vox descarta investir Illa

Per la seva banda, el número tres a la llista de Vox i president del partit a Barcelona, Joan Garriga, assegura que la formació no sumarà els seus vots per investir Salvador Illa, encara que això pugui evitar un govern independentista després de les eleccions a Catalunya: “Només votarem el nostre candidat, Ignacio Garriga“. Illa i Aragonès són el mateix perquè han dedicat la legislatura a perjudicar els grans projectes i enfrontar-nos amb Espanya”, ha assegurat Garriga en una entrevista al ‘bàsics’.

La CUP proposa garantir l’habitatge entre els 21 i els 35 anys amb expropiacions

Per la seva banda, la CUP ha proposat garantir habitatge públic per a totes les persones d’entre 21 i 35 anys que ho necessitin a partir de l’expropiació a grans tenidors. La candidata, Laia Estrada, ha explicat que es tracta d’un pla que es desplegaria progressivament i que començaria amb l’expropiació dels prop de 35.000 pisos buits de grans propietaris. La CUP també ha demanat “valentia” a ERC en matèria d’habitatge i ha carregat contra el PSC i Junts. “Els hauria de caure la cara de vergonya amb les polítiques que estan fent en contra de la gent”, ha dit Estrada.

A banda, la candidata número tres de la CUP per Tarragona, Ortésia Cabrera, ha assegurat que els atacs transfòbics que ha rebut a les xarxes socials en els últims dies “no són un cas aïllat”. Ho ha dit aquest dimarts després que més d’una quarantena de col·lectius hagin signat un manifest en el seu suport.

Què vols saber de les eleccions a Catalunya 2024?