La Mesa del Parlament ha aprovat a la reunió d’aquest dimarts acceptar la delegació de vot que havia demanat el diputat d’ERC i conseller destituït de Salut, Toni Comín.  El republicà va entrar al registre de la cambra la seva demanda aquest dilluns. Cs i el PSC hi han votat en contra. A partir del proper ple, Comín delegarà el vot des de Brussel·les al portaveu d’ERC, Sergi Sabrià.

Amb aquesta decisió, la Mesa aplana el camí per a una possible investidura sense la necessitat que la CUP avali el candidat que presentin JxC i ERC. Si Puigdemont i Comín poden votar a través dels seus grups, es podria investir un president en segona volta amb el suport dels dos partits independentistes majoritaris i l’abstenció dels anticapitalistes. Els 66 vots de JxC i ERC assegurarien que la investidura tirés endavant en segona votació.

La Mesa del Parlament, de majoria independentista, ja va acceptar la delegació de vot de Carles Puigdemont quan era a la presó de Neumünster, i la va mantenir per a plens posteriors tot i els recursos que hi van presentar Ciutadans i el PP.

Junts per Catalunya i Esquerra Republicana han defensat la delegació de vot de Toni Comín. La CUP l’ha avalat perquè considera que garanteix els drets dels diputats de la cambra. Els comuns també es pronuncien en aquest sentit, però apressen els partits independentistes a investir un president. Ciutadans i el PSC demanen a la Mesa reconsiderar la delegació de vot de Comín: el partit d’Inés Arrimadas diu que és un “fugat de la justícia” i la formació de Miquel Iceta creu que contradiu les mesures cautelars del Tribunal Constitucional i l’informe dels lletrats. El PP Català creu que és contrària al reglament del Parlament.

El Govern espanyol estudia accions legals

El president del Govern espanyol, Mariano Rajoy, s’ha oposat a la delegació de vot del diputat d’Esquerra Republicana. “Estudiarem totes les accions legals per evitar decisions que contradiuen la legalitat” ha afirmat.

La querella contra Llarena, sobre la taula

Aquest dimarts la Mesa del Parlament també ha analitzat el recurs que Ciutadans va formular contra la decisió de la cambra de presentar una querella per prevaricació contra el jutge del Suprem Pablo Llarena. La querella la va proposar Roger Torrent després que Llarena va vetar la presència de Jordi Sànchez en el debat d’investidura, tot i la comunicació de l’ONU que demanava respectar els drets polítics del diputat. La Mesa del Parlament hi va donar curs l’endemà de l’ajornament del ple i Ciutadans va demanar que es reconsiderés la decisió.

La reunió d’aquest dimarts ha servit per reafirmar la querella. Abans que es confirmés, la presidenta del Grup Parlamentari de Ciutadans, Inés Arrimadas, ja ha avançat que es plantegen presentar-hi un recurs contenciós administratiu, en considerar que la querella “no persegueix interessos generals, sinó personals, d’una persona o d’un grup”, i per tant rebutgen que la presenti el Parlament com a institució.

La recuperació de la paga extra dels funcionaris, al proper ple

La reunió de la Mesa s’ha fet un dia abans del ple convocat per a dimecres a les 10 h.  Una sessió que està previst que duri menys de tres hores i en què es votaran la recuperació d’una part de la paga extraordinària dels funcionaris corresponent a l’any 2012 i també una pròrroga dels pressupostos de la Generalitat per a l’exercici 2018.

Quan acabi la sessió plenària, la cambra té previst constituir les primeres set comissions parlamentàries de la legislatura. Es tracta de les de l’Estatut dels Diputats, de Peticions, de Matèries Secretes i Reservades, del Síndic de Greuges, de la Sindicatura de Comptes, de Control a la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals i la Comissió d’Investigació sobre els Atemptats del 17 i el 18 d’Agost del 2017. El president del Parlament presidirà la sessió constitutiva d’aquestes comissions.