Jordi Cuixart ha fet una petició a la Secretaria General d’Institucions Penitenciàries perquè el traslladin a una presó catalana. El president d’Òmnium Cultural ha estat el primer a demanar-ho, però la decisió forma part d’una estratègia coordinada per les diverses defenses. Es preveu que en els propers dies ho facin altres presos, com Junqueras, Romeva i Rull.

Les defenses dels líders independentistes que es troben en presó preventiva a Madrid treballen amb un nou objectiu comú: que els traslladin a centres penitenciaris catalans. El primer a fer la petició formal ha estat el president d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, que aquest dilluns ha registrat l’escrit davant la Secretaria General d’Institucions Penitenciàries, que depèn del Ministeri de l’Interior.

L’advocat de Cuixart al·lega que ara que s’ha acabat la instrucció i que el jutge Llarena li ha comunicat formalment que el processa per un delicte de rebel·lió, no hi ha raons per mantenir-lo a Madrid, ja que fins al dia del judici no haurà de tornar-se a presentar davant la justícia. Sosté que mantenir-lo reclòs a més de 600 quilòmetres de casa seva vulnera tant el dret a la vida familiar i a la intimitat, garantits per la Constitució espanyola, com també el dret dels infants a relacionar-se amb el pare, recollit a la Convenció dels Drets dels Nens de l’ONU.

L’acostament, una estratègia coordinada

Els advocats dels líders sobiranistes han treballat conjuntament en aquest nou pas de l’estratègia. Tot i que aquests trasllats no són habituals en casos de presó preventiva, les defenses subratllen que mantenir-los lluny de les famílies és una vulneració de drets. La majoria dels empresonats tenen fills menors d’edat i, en el cas de Forcadell i Bassa, també tenen nets petits.

La decisió la prendrà la Secretaria General d’Institucions Penitenciàries, que depèn del Ministeri de l’Interior, encapçalat per Juan Ignacio Zoido. Però abans de resoldre la petició, sempre es trasllada al jutge i, tot i que el seu criteri no és vinculant, sí que acaba marcant la decisió. Per tant, el criteri de Pablo Llarena serà determinant per al possible acostament dels presos.