La diada de Sant Jordi del 2018 ve marcada per l’excepcionalitat política i la reivindicació. Fa gairebé mig any que el govern de la Generalitat va ser destituït i que l’executiu de Mariano Rajoy n’ha pres el control a través de l’aplicació de l’article 155 de la Constitució. Això ha fet que l’agenda institucional, que cada any inclou el mateix programa d’actes, s’hagi aprimat fins a la mínima expressió.

Portes obertes a la Generalitat, però sense actes

Es manté la jornada de portes obertes al Palau de la Generalitat, entre les 11 del matí i les set de la tarda, inclosos dos concerts de carilló a les 12 h i a les 18 h. Però, en canvi, no hi haurà la missa tradicional a la capella de Sant Jordi, que cada any oficia l’arquebisbe de Barcelona, ni tampoc es farà la benedicció de roses al pati dels Carruatges. També s’ha prescindit de la recepció de l’hereu i la pubilla i del Gremi de Flequers de Catalunya.

Junts per Catalunya ha fet una crida a “omplir de groc el Palau de la Generalitat”. Conviden els ciutadans a participar en la jornada de portes obertes amb roses i peces de vestir grogues. “Cívicament, com sempre hem sabut fer”, afegeixen en un tuit, que conclouen amb l’etiqueta #ElPalauSeràSempreVostre.

Declaració del “govern de Catalunya a l’exili”

L’agenda política de Sant Jordi inclou cada any un discurs institucional del president de la Generalitat des del Palau. Però atesa l’excepcionalitat d’aquest any, el “govern de Catalunya a l’exili” ha emès una declaració en què subratlla que la censura i l’exili “són alguns dels dracs que sovint han provat de malmetre’ns com a poble”, però afegeix que “l’esperit d’alegria i generositat que impregna el nostre país cada diada de Sant Jordi ens ha fet irreductibles”.

Junts per Catalunya també ha difós un vídeo de Puigdemont des d’Alemanya, en què felicita la diada a tots els catalans malgrat que alguns, diu, no hi puguin ser, com els polítics que estan a la presó o els que estan a l’estranger. Puigdemont ha remarcat la importància de la diada de Sant Jordi com una manera d’explicar com vol ser Catalunya.

El president del Parlament, Roger Torrent, no emetrà cap parlament oficial, però sí que ha participat en la iniciativa Roses contra l’oblit, de l’associació Amics de la Gent Gran. També ha deixat una rosa groga al gran mural de roses per la llibertat que organitza Òmnium Cultural a la plaça de Catalunya, en “homenatge als presos polítics i als exiliats”, Marcel Mauri, vicepresident d’Òmnium, també hi ha participat.

També a la plaça de Catalunya, l’Assemblea Nacional Catalana hi té una parada amb signatures d’autors i activitats, i al migdia farà un acte amb secretaris nacionals de l’ANC i “familiars dels presos polítics i dels exiliats”.

Roses grogues reivindicatives

Òmnium Cultural va engegar una campanya per regalar roses grogues aquest Sant Jordi, com a símbol per reivindicar la llibertat dels empresonats. Els floristes admeten que seran un dels trets diferencials d’aquest any i preveuen multiplicar-ne per quatre les vendes. Tot i això, asseguren que la rosa vermella continuarà sent la més regalada aquest 2018, en què calculen que vendran més de set milions de flors.

Les portes obertes al Palau de la Generalitat ha deixat una altra imatge tenyida de groc, els visitants han anat col·locant roses grogues al Pati dels Tarongers.