La iniciativa legislativa modifica la llei 1/2000 del 7 de gener, d’enjudiciament civil, en relació a l’ocupació il·legal d’habitatges. Permet executar per la via d’urgència els desallotjaments i escurçar els tràmits. Fins ara, els tràmits per fer fora els ocupants podien allargar-se fins a dos anys si es recorria a la via penal. Ara, amb un procediment sumari, es calcula que la situació es podrà resoldre en dos mesos.

La nova llei protegeix els habitatges de petits propietaris, ONG i entitats públiques que tenen habitatges socials, mentre que deixa fora els pisos propietat d’entitats financeres i fons voltor. La diputada del PDeCAT Lourdes Ciuró destaca que la llei contribueix a lluitar contra les màfies que es lucren i cobren oferint pisos il·legals.

Abans que comencés la sessió a la Comissió de Justícia de la cambra espanyola, l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha valorat negativament que la proposta de llei fos aprovada. Considera immoral que l’Estat legisli per accelerar els desnonaments i “es desentengui de les conseqüències”.