Agustí Colomines dirigia l’Escola d’Administració Pública de la Generalitat des del febrer del 2016. Va ser nomenat poc després que Carles Puigdemont accedís a la presidència. Ara el govern espanyol l’ha destituït del càrrec, en virtut dels poders que li atorga l’aplicació de l’article 155. L’executiu de Rajoy també ha decidit prescindir de Marina Borrell, fins ara directora general de Relacions Exteriors de la Generalitat. Íñigo Méndez de Vigo, portaveu del govern, s’ha limitat a dir que “l’actuació d’aquestes persones és incompatible amb el càrrec que tenen ara”

Per Colomines, la decisió de “destituir secretaris i directors generals és un pas més“, després d’haver acomiadat personal eventual i càrrecs de confiança, i busca “destruir l’administració catalana“, prescindint de figures com la seva, que “els molesta molt”. “Com que no han pogut amb la caça major ara van a buscar la caça menor“, ha afegit. També ha criticat la situació que es viu a la Generalitat, després de gairebé sis mesos sense govern: “Per cada pagament et demanen que juris la Constitució i que els diners no van per al procés sobiranista”, ha denunciat. “Si tinguéssim govern, això no hauria passat”, ha reblat.

En el cas de Borrell, la causa més visible de la destitució n’és un acte, aquesta mateixa setmana, a la delegació del govern català a Brussel·les, en què va intervenir Lluís Puig, el conseller de Cultura també destituït pel 155. El ministre d’Exteriors, Alfonso Dastis, ja havia avançat que l’executiu prendria mesures contra aquest “incident desagradable”. Borrell ocupava el càrrec des del febrer del 2017.

Millo justifica els cessaments

El delegat del govern espanyol a Catalunya, Enric Millo, ha argumentat en roda de premsa el cessament de Colomines i Borrell “perquè qualsevol actuació que atempti contra la llei o contra els ciments de la convivència” seran motiu de destitució per una pèrdua de confiança. Millo ha dit que Marina Borrell havia rebut l’ordre del Ministeri d’Exteriors de no permetre l’entrada dels polítics catalans a l’estranger a la delegació del govern català a Brussel·les. El delegat del govern ha confirmat que la participació de Lluís Puig en un acte li ha fet perdre el càrrec a Borrell. En el cas d’Agustí Colomines, Millo ha dit que el seu comportament ha estat irrespectuós en tot moment contra l’estat espanyol i els periodistes en una actitud que ha titllat “d’impròpia” d’un representant públic.

 
Aquestes darreres destitucions se sumen a les que ja hi ha hagut des del primer moment de l’aplicació de l’article 155: a banda del govern en ple i el major dels Mossos, Josep Lluís Trapero, també es va fer plegar l’ambaixador de la Generalitat a Brussel·les, Amadeu Altafaj, i el delegat a Madrid, Ferran Mascarell. Un dels darrers càrrecs destituïts és la directora de l’escola dels Mossos d’Esquadra, Annabel Marcos, per haver traslladat urnes de l’1-O.