(ACN) El grup de coordinació d’actes de suport als presos en vaga de fam —constituït dins la plataforma Prou Ostatges, vinculada a l’ANC— ha programat els primers dejunis en solidaritat amb la vaga de fam de Jordi Sànchez, Jordi Turull, Joaquim Forn i Josep Rull. El primer es farà aquest diumenge, 9 de desembre, al Monestir de Montserrat, en unes cel·les cedides per l’abadia, i té previst allargar-se fins al dia de Nadal. Alguns familiars dels presos han confirmat que hi assistiran.

El divendres 14 de desembre s’ha organitzat un altre dejuni col·lectiu al Centre Parroquial de Santa Maria de Cornellà de Llobregat, que s’allargarà fins al 21 de desembre. Probablement, se’n farà un altre el 7 de desembre a Barcelona, tot i que els promotors encara no l’han confirmat.

Les persones que vulguin formar-ne part poden inscriure-s’hi al web Prouostatges.cat. Han de tenir entre 18 i 75 anys d’edat i han d’haver passat un control mèdic previ. En els dejunis hi participaran un màxim de 10 persones simultàniament, que s’aniran rellevant i no ingeriran res en un mínim de dos dies i en un màxim de set.

“Un moviment propi de la no-violència”

Els portaveus de la coordinadora Jordi Vilarasau i Vicenç Relats han explicat que “els actes de dejuni s’han d’entendre com una acció de consciència, de protesta, molt pròpia del moviment de la no-violència, que pretén ser una denúncia pública col·lectiva”. La iniciativa té l’adhesió de diverses entitats com l’ANC, Òmnium, l’Associació de Municipis per la Independència, l’Associació Catalana de Municipis, diversos partits polítics com JxC, Esquerra, el PDeCAT o la CUP, i també diputats dels comuns a títol individual, com Elisenda Alamany o Joan Josep Nuet.

La finalitat del grup és posar en comú i compartir les diferents iniciatives que sorgeixin per donar suport als presos en vaga de fam i a qualsevol altra acció que puguin emprendre els líders independentistes empresonats. La seva intenció és denunciar que “no hi haurà normalitat democràtica fins que els ostatges no tornin a casa i puguin accedir als càrrecs i responsabilitats que el poble els ha encarregat.”

A banda dels dejunis, el grup està preparant accions de cara al 6 de desembre, coincidint amb el 40è aniversari de la Constitució. En paral·lel, l’AMI impulsarà mocions als ajuntaments per donar suport als presos polítics en vaga de fam i denunciar la forma com s’estan tramitant els recursos d’empara al Tribunal Constitucional.